Een hek of haag?

Wanneer je een tuin opnieuw laat aanleggen, is het altijd de vraag of je kiest voor een hekwerk of haag. Een haag brengt kleur en leven in een tuin, terwijl een hek voor een strakke afwerking en uitstraling van een tuin zorgt. Daarnaast brengt een haag jaarlijks onderhoud met zich mee en dus ook kosten. Een hekwerk is vaak bij aanschaf duurder maar heeft een stuk lagere onderhoudskosten dan een haag. Kies jij voor een hekwerk of  koop jij een Ligusterhaag?

Voordelen van een hekwerk

Hekwerken bieden een luxueuze uitstraling en geven duidelijk een grens aan. Daarnaast bieden ze een bescherming en houden ze je geliefde viervoeter binnen. Ook kunnen hekwerken worden voorzien van verschillende soorten alarmsystemen en lampen. Daarnaast is het mogelijk om automatische poorten te installeren, de lampen en alarmsystemen kunnen overigens ook geautomatiseerd worden.

Nadelen van een hekwerk

Hekwerken kunnen snel een ingesloten gevoel geven, zeker wanneer deze heel hoog zijn. Ook zijn ze relatief duur in aanschaf, de kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per strekkende meter, vaak komen daar nog montagekosten bij.

Voordelen een haag

Een groene haag is relatief goedkoop in aanschaf, je moet wel denken aan onderhoudskosten zoals het snoeien en opruimen van snoeiafval. Ook is er veel keuze in verschillendes soorten hagen. Je hebt planten die in de zomer vol in bloei staan en in de winter geen blad hebben; wat niet ideaal is voor een afscheiding. Vandaar de keuze voor de wintergroene planten, die behouden ‘s winters hun groene bladeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Beuken, Laurier en Ligustrum.

Nadelen van een haag

De nadelen van een groene haag zijn het onderhoud en de erfgrens. Wanneer je een groene haag plant, moet je deze minimaal twee keer per jaar snoeien. Ook is het belangrijk om te weten dat volgens de Nederlandse wetgeving een haag op minimaal 50cm van de erfgrens geplaatst moet worden, dit gaat ten koste van de ruimte in je tuin.

 

Overigens trek je met een groene haag dierenleven naar je tuin toe, een groene haag maakt je tuin een stuk duurzamer en milieuvriendelijker dan een hekwerk. Velen krijgen niet genoeg van de eekhoorns, vogels en andere dieren. Maar dit kan ook een hoop troep met zich meebrengen, bijvoorbeeld: etensresten, uitwerpselen of nestmateriaal.