Zo vertel je vrienden en familie dat je gaat scheiden

Als je hebt besloten dat je wil scheiden, zul je dit aan je familie en aan je naaste vrienden moeten vertellen. Veel mensen vinden dit lastig, omdat ze niet zitten te wachten op bemoeienis. Anderen voelen een gevoel van schaamte, en weer anderen zijn bang dat vrienden of familie een kant zullen kiezen. Het lijkt dus makkelijker om dit moment maar uit te stellen, maar het kan juist ook opluchting geven als je hebt verteld dat jullie gaan scheiden. Wil je graag meer weten over hoe je het beste aan vrienden en familie kunt vertellen dat je gaat scheiden? In deze blog geven we je een aantal handige tips.

De kinderen eerst

Je wil voorkomen dat je kinderen van anderen horen dat jullie gaan scheiden. Daarom is het belangrijk om je kinderen het nieuws altijd eerst te vertellen. Zo kunnen zij alvast wennen aan het idee zonder dat anderen het weten. Voor kinderen is de impact van een scheiding heel groot, er zal immers veel veranderen. Daarom is het voor kinderen fijn om even in alle rust aan het idee te kunnen wennen zonder dat familie en vrienden zich er al mee gaan bemoeien.

Geen partij kiezen

Ook is het belangrijk om te benadrukken dat jullie niet willen dat er partij wordt gekozen. Vermeld dat jullie allebei achter de beslissing staan, dus dat het ook niet nodig is om partij te kiezen. Natuurlijk mogen vrienden en familie jullie wel allebei steunen, dat is alleen maar fijn. Om dit te benadrukken, kunnen jullie het nieuws het beste samen vertellen. Zo kunnen er geen onduidelijkheden over het verhaal ontstaan en ook eenzijdige verhalen worden voorkomen. Als er vragen worden gesteld door vrienden of familie kunnen jullie deze ook samen beantwoorden. Zo ontstaat er een duidelijk verhaal over de beweegredenen en wordt er geen aanleiding gegeven tot verschillende verhalen en onduidelijkheden. Wanneer jullie verstandhouding nog goed is, benadruk dit dan en vertel dat jullie niet zitten te wachten op een conflict. Jullie willen samen tot oplossingen komen en dat geeft rust. Misschien willen jullie wel een mediator inschakelen in plaats van een advocaat. Een mediator is een onafhankelijke partij die ervoor zorgt dat jullie samen tot oplossingen en afspraken komen. Deze afspraken zijn voordelig voor beide partijen, waardoor jullie met een goede verstandhouding verder kunnen leven. Als je op zoek bent naar een mediator kun je terecht bij Meesters in Mediation.

Plan het juiste moment

Tot slot is het belangrijk om het juiste moment te kiezen om vrienden en familie over de scheiding te vertellen. Wacht hier niet te lang mee, en plan het moment ook niet te lang van tevoren in. Dit zorgt namelijk alleen maar voor onnodige stress. Je kunt wel laten weten dat het om een serieuze zaak gaat, zodat ze zich een beetje kunnen voorbereiden. Vertel het nieuws ook altijd persoonlijk, en niet via een telefoontje of berichtje. Een persoonlijk gesprek kan jou en je ex-partner alleen maar steun geven, en bovendien is het voor vrienden en familie fijn als ze kunnen reageren of vragen kunnen stellen. Bij naasten kan het nieuws namelijk ook zwaar vallen.