Zelf zeep maken

Wil jij ook weer eens lekker creatief bezig zijn? Groot gelijk! Zelf zeep maken is een superleuk idee, en het is helemaal niet moeilijk. Dit zeeprecept is ook perfect voor de droge en gevoelige huid door de shea butter die erin is verwerkt. Lees snel verder en ga aan de slag met jouw zelfgemaakte zeep.

De voordelen van zelf zeep maken

Heb je een droge huid? Een huid die zo droog is dat je het jeukt tot het bloed? Er is een zeep met extra oliën die dit tegengaat en er juist voor zorgt dat jij een lekkere zachte huid hebt. Het is super belangrijk om een zeep te gebruiken die je huid niet te veel uitdroogt, omdat je hierdoor al een stuk verder komt met het oplossen van het probleem. Butterwise heeft veel verschillende soorten natuurlijke shea butter in hun assortiment, deze boter kan je verwerken in de zeep. Shea butter heeft veel voordelen. Zo zorgt de combinatie van vitamines ervoor dat je huid goed vocht vasthoudt, de doorbloeding goed is en dat de huid goed gehydrateerd is waardoor de conditie van je huid meteen verbeterd wordt. Bepaalde huidaandoeningen worden ook veroorzaakt door agressieve zepen. Eczeem is hier een voorbeeld van. Wanneer je zelf zeep maakt, bepaal je zelf wat je in die zeep gaat stoppen. Super handig dus want zo weet je zeker dat er niks in zit waar jouw huid niet tegen kan. 

Aan de slag!

Bij het maken van de zeep heb je een aantal dingen nodig, dit zijn: Een pan, staafmixer, zeepmal, vetvrij papier, kokosolie (10%), shea butter (10%), olijfolie (80%), natriumhydroxide (5%) (Natriumhydroxide wordt verkocht bij zowel drogisterijketens als supermarkten) en water (15%). Je begint met de olie en de vetten in de pan te laten smelten. Wanneer dit gesmolten is voeg je de olijfolie en de natriumhydroxide toe aan het pannetje en roer je dit even door. Zodra je dit gedaan hebt laat je alles even afkoelen. Giet het mengsel in de zeepvorm en laat dit afkoelen met een handdoek erover. De zeep doet er enkele dagen over om uit te harden. Zepen die meer vet bevatten dan gemiddelde zepen zijn zachte zeepsoorten, bij deze zepen duurt het langer voordat ze zijn uitgehard en moet je dus ook langer wachten. Wanneer de zeep hard aanvoelt kun je hem voorzichtig uit de mal halen, wanneer je dit gedaan hebt moet je de zeep nog vier tot zes weken laten drogen, om ervoor te zorgen dat de zeep niet meer alkalisch is. Nu de zeep klaar is kan je huid er lekker van genieten!

Als cadeau of lekker voor jezelf

Een zelfgemaakt zeepje is natuurlijk een perfect cadeau om te geven aan iemand, pak het leuk in en je hebt meteen een cadeau. Je kan het ook lekker zelf gebruiken, het is maar wat je zelf wilt. Na het wassen met de zeep, kan je jouw huid nog lekker insmeren met wat pure shea butter voor een extra zachte huid.