Wat kun je als ondernemer doen om groener te ondernemen?

Groen ondernemen, hoe doe je dat?

Als bedrijf is het tegenwoordig belangrijk voor je bedrijfsidentiteit om groen te ondernemen. In een tijd waarin duurzaamheid een grote rol speelt, ontkom je daar bijna niet meer aan. Steeds meer mensen verzetten zich tegen landbouwgif en de plofkip. Ze scheiden hun afval en verwijderen vrijwillig plastic rotzooi uit de natuur, om de ‘plasticsoep’ niet verder te laten groeien. Rond basisscholen verschijnen schooltuintjes, om kinderen de liefde voor de natuur bij te brengen en op het strand staan grote bakken, waar je gevonden strandafval in kan deponeren. Iedereen wordt aangespoord om zuinig te zijn op onze wereld. Aansluitend hierop wordt er ook van ondernemers verwacht, dat ze duurzamer, groener aan de slag gaan. Dat jij met je bedrijf vriendelijk bent voor ons milieu en onze aarde. Maar groener ondernemen, hoe doe je dat?

Creativiteit en goede wil

Moeilijk is het niet, met wat creativiteit en goede wil kan je als ondernemer al snel groener aan de slag, zonder dat het veel geld hoeft te kosten. Vaak levert het je zelfs geld op.

We zetten hier wat eenvoudige stappen op een rijtje:

– Om te beginnen de kantoorverlichting. Dat brandt vaak de hele dag. Met LED verlichting bespaar je veel energie. In eerste instantie is het een investering, maar dat verdien je snel terug met een lagere energierekening. Als het mogelijk is, gebruik dan meer daglicht.

– En laat de auto staan, maak gebruik van het Fietsenplan. Doe jezelf en je personeel een fiets cadeau. Zo helpt je bedrijf actief mee aan een schoner milieu.

– Plant meer groen in en rond je bedrijf. Of een boom, als daar ruimte voor is. Groen werkt rustgevend en je levert tegelijkertijd een bijdrage aan een schonere leef- en werkomgeving.

– Ook duurzame schoonmaakmiddelen op plantaardige basis, die 100% biologisch afbreekbaar zijn, dragen hieraan bij. Dit levert gezonder personeel op in een schoner milieu.

– Probeer papierloos te werken. Print geen teksten uit uit gewoonte, bespaar zoveel mogelijk papier door alleen te printen als dat echt nodig is. En print dubbelzijdig in plaats van enkelzijdig. Heb je papier met een blanco achterzijde niet meer nodig? Gooi dit dan niet weg, maar gebruik het als kladpapier.

– Plaats zonnepanelen op het dak als dat mogelijk is. Zo voorzie je je bedrijfsruimte van je eigen zonne-energie.

– En last but not least. Kies een ‘groene’ bank. Dat komt onze planeet ten goede en het staat goed op je ‘groene’ bedrijfs-cv.