Wat is palliatieve zorg?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: palliatieve terminale zorg. Maar weet je ook wat het inhoud? Er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van palliatieve terminale zorg. Bij Zorgservice Brabant bieden ze deze mogelijkheden. Maar welke mogelijkheden op het gebied van palliatieve terminale zorg zijn er en wat betekent palliatieve terminale zorg eigenlijk? In dit artikel geven we antwoorden op deze vragen. 

De betekenis van palliatieve zorg

Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van bepaalde ziekte meer mogelijk is. Je kunt hierbij denken aan ziektes als kanker, wanneer die uitbehandeld is. Maar ook COPD, hartfalen, of dementie zijn voorbeelden van ziektes waar je niet meer van kan genezen. Iemand die niet meer van een ziekte kan genezen, kan nog wel een tijdje met deze ziekte leven. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven voor deze cliënten te behouden of zelfs te verbeteren als dat nog zou kunnen. Bij de palliatieve zorg van Zorgservice Brabant gaat het over lichamelijke, psychische, spirituele en lichamelijke behoeften van de cliënt. Ook wordt de familie van de zieke persoon ondersteunt wanneer zij dat willen. 

Het verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg

In de ouderenzorg komt palliatieve zorg vaker voor dan veel mensen denken. Bij palliatieve zorg denken veel mensen aan terminale zorg. Beide zorgvormen worden gegeven aan mensen die niet meer kunnen genezen van een ziekte en daaraan zullen gaan overlijden. Het verschil tussen de twee zorgvormen is dat palliatieve zorg jaren zou kunnen duren, terwijl het bij terminale zorg gaat over iemand die niet langer dan drie maanden meer gaat leven. Terminale zorg is gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van sterven. Palliatieve zorg is daarentegen gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, de duur hiervan verschilt per persoon. 

De start van palliatieve zorg

De periode waarin palliatieve zorg verleend kan worden, is van patient tot patient anders. Het hangt vooral af van de situatie en de conditie van de ziekte. De duur van de palliatieve zorg kan uiteenlopen van enkele weken en maanden tot meerdere jaren. Dit betekent dus ook dat elk beginpunt van de palliatieve zorg voor iedereen anders is. Palliatieve zorg kan zowel bij iemand thuis verleend worden als in een zorginstelling.