Wat is het klokkende geluid uit je afvoer? 

Je hebt het vast wel eens gehoord: een klokkend of borrelend geluid uit je afvoer na het doorspoelen van water. Je zult misschien wel eens hebben gedacht: hopelijk is het geen verstopping. Wat is dat klokkende geluid nou eigenlijk? Daar kom jij snel achter bij het lezen van dit artikel!

Vacuüm in de leiding

Wat gebeurt er nou eigenlijk allemaal in die leiding? Het kan zijn dat water uit de stankafsluiter onder de gootsteen of waterslot van de toilet leeg gemaakt wordt. Ook zou het zo kunnen zijn dat de ontspanningsleiding niet goed zijn werk doet, doordat de liggende leiding beneden het huis vol staat met water en hierdoor is doorgezakt. Bij allebei de gevallen wordt de afvoer door bijvoorbeeld DG-Riooltechniek leeggezogen. Er is weinig lucht aanwezig in de leiding, dus hij zuigt vacuum. Dit tekort aan lucht kan ervoor zorgen dat het water slechter wegspoelt. Wanneer er stank uit de riolering komt, weet je al bijna zeker dat dit heeft geleid tot een verstopping. 

Extra veel kans op verstoppingen in een flat

In een flatwoning komt dit probleem vaak voor. Er zijn vooral gevallen waar het water in de keukenafvoer slecht doorspoelt. In een flat is de afvoer vanaf de keuken naar de standleiding vaak heel erg lang. Doordat deze zo lang is, heb je veel sneller last van verstoppingen. Deze verstopping herken je dus aan een klokkend geluid. 

Wat te doen bij een klokkend geluid?

Wanneer je een klokkend geluid hebt in je afvoer kun je contact opnemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in riooltechniek. Die gaat jouw afvoer checken en kijken of deze er goed aan toe is. Diegene zou dan gemakkelijk enkele aanpassingen kunnen doen aan het riool om de waterdoorstroom vloeiender te laten verlopen. Na deze aanpassingen zou het water sneller gaan wegstromen. Ook zul je minder stank ervaren, het klokkende geluid zal verdwijnen en er zijn minder verstoppingen.