Wat is antifouling?

Een boot varen is in Nederland een hele populaire hobby, dit is natuurlijk ook niet zo gek als je kijkt naar hoeveel rivieren en meren we in Nederland hebben. Er zijn heel veel mooie plekken waar je heerlijk met je gezin een aantal dagen op je boot kan ontspannen. Aan het kopen van een fatsoenlijke boot hangt vaak een flink prijskaartje, het is voor veel booteigenaren dan ook belangrijk dat de boot goed wordt onderhouden. Hier gaat vaak meer werk in dan mensen vooraf verwachten, de verflaag, elektrische instrumenten, eventuele aandrijving, het anker, dit zijn allemaal belangrijke zaken van een boot welke goed onderhouden moeten worden. Iets wat je niet zult zien aan de boot is de laag antifouling, toch is het heel belangrijk. Maar wat is het nou precies?

Antifouling beschermt de boot

Antifouling is in principe een een verf die de aangroei van (micro)organismen voorkomt, door de verf kunnen deze organismen zich niet of nauwelijks hechten aan de romp van het schip. Omdat de onderkant van het schip natuurlijk constant onder water ligt komt er normaal gesproken veel groei van schelpen en wieren op, deze groei kan uiteindelijk leiden tot snelheidsverlies en door de weerstand een hoger brandstofgebruik. Uiteindelijk zorgt het ook voor een verhoogde kans op aantasting van het onderliggende materiaal, zo kan het er voor zorgen dan het staal kan gaan roesten of er kan osmose optreden bij boten die gemaakt zijn van polyester. Het regelmatig aanbrengen van een lang antifouling kan ook positief werken als je je boot wilt verkopen. Door deze redenen is het natuurlijk niet zo gek dat er veel mensen zijn die kiezen om hun boot te beschermen met een laag antifouling, je hebt hier echter nog wel wat onderscheid in. 

Harde antifouling

harde antifouling is in principe een onderwaterverf de langzaam biociden loslaat als er contact met water gemaakt is. Uiteindelijk zal deze uitgewerkt zijn waardoor alleen de verflaag overblijft. Elke keer dat er een laag harde antifouling wordt aangebracht komt er dus ook een nieuwe verflaag overheen die er weer een keer afgeschuurd zal moeten worden. Harde antifouling is het beste geschikt voor schepen die vaak droogvallen en sneller gaan dan 25 knopen. 

Zachte antifouling

Deze antifouling is een zogeheten zelfslijpende verflaag, deze zal elke keer een dun laagje afslijpen waardoor de antifouling laag na verloop van tijd helemaal weg is. Deze zal dus opnieuw moeten worden aangebracht, het voordeel daarvan is dat er geen dikke verflagen op je boot komt.