Wat gaat er het vaakst kapot aan een bouwkundig zwembad?

Een bouwkundig zwembad is een flinke investering, maar heerlijk om in je tuin te hebben liggen. Omdat het een flink prijskaartje heeft wel je natuurlijk dat de levensduur van alle onderdelen zo lang mogelijk is. Er zijn een aantal onderdelen wat vaker kapot gaat dan andere, in dit artikel vertellen we er wat meer over.

Pompen en filters

Pompen en filters zijn belangrijk voor zwembaden, zonder zal je het zwemwater al snel moeten vervangen. Door een filtersysteem blijft het water schoon, zeker als je het combineert met desinfecteermiddelen. Als het water vies wordt dan zullen de algen en bacteriën vrij spel hebben om te groeien, voornamelijk de bacteriën kunnen er voor zorgen dat mensen die in het water gaan zwemmen ziek worden. De pomp is er natuurlijk voor om het water door de filter(s) te krijgen, het is kloppend hart van het zwembad. Omdat dit machines zijn en omdat er veel gebruik wordt gemaakt van leidingen is het niet zo gek dat er af en toe een lekkage of scheur ontstaat, zaak is het om deze zo snel mogelijk op te lossen.

Zwembad zeil of tegels

Er zijn veel verschillende soorten materialen waarmee zwembaden afgewerkt worden. Waar je vroeger heel veel tegel- en polyester zwembaden zag worden er tegenwoordig allerlei folies gebruikt om het zwembad af te werken. Omdat al deze materialen het hele zwembad omvatten kunnen ze natuurlijk beschadigd raken. Als polyester is beschadigd dan moet er een hele nieuwe coating worden aangebracht, buiten dat strengere milieuregels ervoor hebben gezorgd dat deze coatings tegenwoordig van mindere kwaliteit zijn is het ook nog eens duur. Lekkages of scheuren in de folie zijn ook vervelend, deze kun je repareren door het zwembad te voorzien van een nieuwe laag folie of door het folie opnieuw te laten lassen. Zwembadfolie repareren is echter zeer moeilijk dus schakel hier altijd een expert voor in.

Afdekkingen 

Veel mensen maken gebruik van afdekkingen om het water zo schoon mogelijk te houden, ook voorkomt het dat het water snel afkoelt en het kan kleine kinderen en huisdieren opvangen. Als er iets of iemand opvalt kan het scheuren of in het geval van een lamellenafdekking breken of uit elkaar vallen. Ook eventuele mechanismen van deze afdekkingen kunnen door schade aan de afdekking of teveel vuil kapot gaan.

Lampen 

Als je een duur bouwkundig zwembad hebt aangeschaft wil je er natuurlijk ook ‘s avonds in kunnen zwemmen. Door middel van ingebouwde lampen is dit prima te doen, natuurlijkerwijs kunnen deze ook kapot gaan. Gelukkig is het vervangen van deze lampen prima zelf te doen. Door de druk van het water kunnen eventuele afdichting naar jaren gaan slijten, hierdoor kunnen lekkages ontstaan.