Wat doet een verkoopmakelaar voor je als je je huis wilt verkopen?

Een makelaar is voor het verkopen van je huis nog steeds heel belangrijk. Hoewel de huizenmarkt in Nederland nog steeds groeit en de huizen gemiddeld steeds minder lang te koop staan wordt het nog steeds aangeraden om een makelaar in te schakelen. Als je alleen je huis wilt verkopen dan kan dat, echter loop je dan wel het gevaar om in allerlei juridische problemen te komen door fouten die ontstaan omdat je waarschijnlijk niet over de juiste kennis en ervaring beschikt. Een makelaar in Zundert vertelt waar makelaars je allemaal bij kunnen helpen.

Het vaststellen van de vraagprijs

Het is natuurlijk belangrijk om een prijs vast te stellen die in de huidige markt past, de makelaar kan hierbij helpen. Zij hebben de benodigde kennis en ervaring om tot een goede prijs te komen, hierbij houden zij onder andere rekening met de verkoop prijs in de directe omgeving, dit kan in Nederland nogal verschillen. Ook houden zij rekening met de staat en locatie van het huis. Is het een oud huis? Is het huis pas geleden verbouwd? Staat het huis in een rustige buurt? Staat het huis dicht bij winkels? Staan er bijzonderheden in het bestemmingsplan? De makelaar houdt ook rekening met jouw wensen, wil je bijvoorbeeld zo snel mogelijk van het huis af dan zal de vraagprijs wat lager liggen, als er geen haast geboden is dan zal de vraagprijs meestal wat hoger gesteld worden. 

Begeleiding van de bezichtigingen

Als het huis eenmaal te koop staat en er zijn geïnteresseerden, dan zal een bezichtiging meestal snel volgen. Hoe en wanneer hangt vaak ook van de makelaar af, makelaars die volgens de oude stempel werken hebben vaak vaste dagen en uren in de week waar ze de bezichtigingen houden terwijl jonge makelaars vaak een heel stuk flexibeler zijn. De makelaars lopen vaak met de geïnteresseerden door het huis heen en wijzen alles aan. De makelaar kan ook helpen met de stappen die naar de bezichtiging toeleiden, zoals het maken en adviseren over de foto’s en verhaal van het huis.

Bemiddeling bij het bod

De makelaar onderhoud het contact nadat een potentiële koper heeft aangegeven interesse te hebben. Er zal een bod worden uitgebracht welke gecommuniceerd zal worden aan de verkoper, daar zal dan op worden gereageerd waarna er een bericht terug gaat of het bod wel of niet geaccepteerd gaat worden. Als er een akkoord bereikt wordt zal er een koopcontract worden opgesteld door de makelaar.