Waarom gamen helemaal niet zo slecht is voor kinderen als ouders denken

Gamen wordt steeds populairder. Waar de jeugd het vroeger moest doen met een simpele spelcomputer, zijn er nu tientallen keuzes aan apparaten waarop mensen kunnen gamen. Van uitgebreide Virtual Reality spellen tot simpele spelletjes op de telefoon. Lang werd gedacht dat veel gamen hartstikke slecht is voor de ontwikkeling van je kind. Niets lijkt echter minder waar.

 

Gamen kan een hoop positieve gevolgen hebben voor kinderen, zowel op sociaal gebied, als op motorisch gebied. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de ontwikkeling van kinderen die veel gamen en uit die onderzoeken is een aantal dingen gebleken. Wij sommen ze hieronder even voor je op.

Ze vinden het leuk

Of je kind nu de VR games ontwikkeld door StickyLock speelt, gamet op zijn computer, of wat spelletjes speelt op zijn telefoon. Je kind doet deze spelletjes waarschijnlijk omdat hij er plezier aan beleeft en dat is belangrijk. Als wij een serie op Netflix kijken, doen we dat ook voor de lol, dus waarom zou je kind ook niet voor de lol een spelletje mogen spelen?

Het is goed voor de taalvaardigheid

Wanneer kinderen online spelen, spelen ze vaak in teamverband met andere kinderen. Meestal komen die andere kinderen niet uit Nederland en moeten de kinderen wel Engels met elkaar praten om te winnen van de andere teams. Uit onderzoeken blijkt dat jongeren die veel gamen veel beter Engels spreken dan andere kinderen.

Sociale vaardigheden

Kinderen die gamen ontwikkelen goede sociale vaardigheden, ook dat blijkt uit onderzoek. Wanneer je als ouder je kind veel ziet gamen, denk je vaak dat hij urenlang helemaal alleen in een donkere kamer achter zijn computer zit. Zoals we hierboven echter ook al beschreven, is dat in veel gevallen helemaal niet waar. Kinderen spelen vaak samen met andere kinderen van over de hele wereld. Ze leren zo kennis te maken met nieuwe kinderen en ook goed in teamverband te werken. Wanneer je team namelijk niet goed functioneert, is de kans groot dat je tegen het andere team verliest. Daarom ik het van belang dat je goed samen kunt werken, ook al ken je elkaar nog niet zo lang.

Motoriek

Wat als laatste uit onderzoek is bewezen, is dat kinderen die veel gamen zich vaak beter en langer ergens op kunnen focussen. Daarbij hebben ze een goed ontwikkelde motoriek en oog-handcoördinatie. Ook het geduld van kinderen die veel gamen lijkt groter te zijn, net als hun werkgeheugen en het probleemoplossend vermogen.