Waar worden motorhelmen van gemaakt?

Het is verplicht om voor motorrijders beschermende helmen te dragen, dit geldt overigens ook voor het rijden op scooters en brommers. Het dragen van zo’n helm kan het verschil tussen leven en dood betekenen, de helmen zijn ontworpen om de energie van de impact op te vangen en te absorberen. Doordat motorrijden in bijna de hele wereld populair is zijn er veel winkels die beschermende kleding en helmen verkopen, ook in Nederland. Koop bijvoorbeeld je helm bij Champion Helmets. Mensen denken vaak dat zo’n helm puur een harde schaal is met een zachte binnenkant, maar dit is natuurlijk niet zo. 

De buiten- en binnenkant van de helm

De buitenkant wordt gemaakt van een flexibel maar sterk materiaal. Meestal gebruiken ze hier verschillende vormen plastic of een groot aantal fiber materialen voor. Deze worden in een mal gegoten waarin ze compleet uitharden, de buitenkant fungeert hierbij als het orgaan dat alles bij elkaar houdt, omdat het ook zo sterk is zal het niet kapot gaan door de impact. De binnenkant van de helm wordt meestal gemaakt van een polystyreen of soortgelijk EPS materiaal. Door een crash wordt het hoofd in de helm geduwd, de binnenschaal heeft als functie dat het voor zoveel mogelijk vertraging zorgt en de dat de energie die daardoor ontstaat verspreid wordt. 

Het vizier

Als het warm is is het fijn om het vizier open te klappen om wat koelere wind binnen te laten, echter is het heel vervelend om allerlei vliegen en andere beestjes in je ogen te krijgen als je op je motor rijdt. Het vizier wordt gemaakt van kunststof en zijn daardoor ook best stevig, ze kunnen heel wat klappen weerstaan. Meestal worden ze ook nog voorzien van coatings zoals een anti kras- of condens coating. 

De binnenvoering

De binnenvoering is het materiaal wat je direct binnen in je helm aanraakt en heeft veel invloed op het gevoel en de pasvorm van de helm. Comfort tijdens het rijden is belangrijk om goed op de omgeving te blijven letten, als je je de hele tijd irriteert wordt je steeds meer afgeleid van de belangrijkere zaken op de weg. Goedkopere helm fabrikanten bieden vaak een voering aan die voor iedereen goed zit, hiervoor stoppen ze de binnenkant vol met allerlei kussen. Echter zal je hierdoor snel merken dat je helm op belangrijke plekken te ruim wordt. Een kwalitatief goede helm wordt gemaakt van een zachte, hygiënische, duurzame en vochtabsorberende voering. Zo kan je de helm uren achter elkaar dragen.