Waar worden mobiele transportbanden voor gebruikt?

Om het verplaatsen van grondstoffen en andere voorwerpen beter en sneller te laten verlopen worden er transportbanden gebruikt. Deze vind je vooral veel in fabrieken, landbouwbedrijven en mijn bedrijven. Meestal wordt er gebruik gemaakt van rubberen transportbanden die door een door motor aangedreven ketting kan worden aangedreven. Transportbanden in fabrieken zijn meestal bevestigd aan de grond of fundering waardoor deze niet verplaatst kunnen worden, er zijn echter ook veel transportbanden die wel verplaatst en voor meerdere dingen gebruikt kunnen worden. Waar worden deze mobiele transportbanden nou voor gebruikt?

Op vliegvelden

Op vliegvelden wordt er veel gebruik gemaakt van transportbanden, denk maar eens aan het inchecken van je koffers. Deze moet je vaak op een transportband plaatsen waar deze gewogen wordt, deze wordt dan door een heel systeem van transportbanden naar de juiste plek vervoerd waar deze wordt opgehaald om naar het vliegtuig gebracht te worden. Ook wanneer je je koffer ophaalt wordt deze door een lange band rond vervoert. Op vliegvelden maken ze ook gebruik van mobiele transportbanden, ook deze hebben als taak het transporteren van de bagage. Je hebt vast wel eens gezien dat ze het vliegtuig aan het inladen zijn, meestal wordt dit gedaan met de hulp van een mobiele transportband.

Op de bouw

Zeker bij het klaarmaken van de grond voor de bouw van een groot project of pand moet er veel grond vervoerd worden, hier worden ook vaak mobiele transportbanden voor gebruikt. Ook het vervoeren van bouwafval, en grondstoffen kunnen hiermee vervoerd worden, bijvoorbeeld bij het afbreken van een gebouw.

In de landbouw

In de landbouw wordt er ook veel gebruik gemaakt van mobiele transportbanden, voornamelijk om de oogst te transporteren. Mede door een speciaal profiel kunnen bijvoorbeeld de aardappelen niet alleen horizontaal, maar ook diagonaal getransporteerd worden. Mede door deze transportbanden kan de productiecapaciteit van een agrarisch productiebedrijf beduidend toenemen.

Mobiel transportband kopen of huren?

Voor bedrijven die veelvuldig gebruik moeten maken van een transportband, kunnen beter een transportband kopen. Het kan echter ook zo zijn dat je er maar sporadisch gebruik van moet maken, bijvoorbeeld alleen bij het uitgraven van de fundering op een bouwterrein of juist alleen tijdens het oogsten. In deze situaties kan je het beste een mobiele transportband huren, het huren ervan is vaak veel voordeliger dan het kopen, echter kan dit natuurlijk veel schelen per situatie. Er zijn gespecialiseerde bedrijven in Nederland waar je onder andere mobiele transportbanden zowel kunt kopen als kunt huren, bijvoorbeeld bij Van Trier.