Waar moet je aan denken wanneer je in het buitenland gaat studeren?

Als je een uitwisselingsjaar neemt wilt je goed voorbereid zijn. Zo heb je minder stress. Het is al spannend genoeg om alles achter te laten en voor een langere periode naar het buitenland te trekken naar een land waar je niemand kent. ASSE Nederland zorgt ervoor dat alles goed geregeld is voor jou! Het wordt ook steeds populairder om een uitwisselingsjaar te nemen naar het buitenland. Vooral Amerika is heel erg geliefd. Je bent dan ver van huis en daarom is het van belang dat je goed voorbereid bent.

Begin op tijd alles te regelen

Het is belangrijk dat je op tijd alles gaat regelen. Het is namelijk veel werk om alles te regelen. Als je naar het buitenland gaat om daar te studeren, moet je nadenken over een school, een gastgezin uitzoeken, studiefinanciering te regelen, visum en nog veel meer. Dit kan je niet allemaal in één dag regelen. Begin daarom dus op tijd met het regelen en plannen van jouw uitwisseling. Het is ook moeilijk om keuzes te maken, aangezien je met niks nog ervaring hebt en bijvoorbeeld met je gastgezin geen idee hebt hoe die mensen zijn. De perfecte bestemming bestaat niet, daarom is het ook normaal dat het wel eens minder lekker loopt met jouw gastgezin. Dit is normaal. Je zal nog aan elkaar moeten wennen. Neem een gewaagde kans, want je weet toch niet van te voren wat de juiste beslissing is. Blijf wel altijd goed nadenken over de keuze die je maakt.

Kosten

Aan dit avontuur zit inderdaad een kostenplaatje. Dit verschil wel heel erg per land. In Amerika betaal je voorbeeld heel veel geld aan collegegeld en in een ander land betaal je amper tot geen collegegeld. Ook is het belangrijk dat je van te voren uitzoekt welke kosten vergoed kunnen worden. Je wilt toch geen vergoeding mislopen. Iedereen heeft recht op een beurs, dus vergeet die ook niet aan te vragen. 

Regel een verblijfplaats

Dan is het ook nog belangrijk om een woonplaats en gastgezin uit te zoeken. Het is verstandig om een woonplaats uit te zoeken dichtbij jouw college. Je kan natuurlijk niet weten hoe sommige gastouders zijn. Dit maakt de keuze ook moeilijk. Daarom is het slim om wat gesprekken in te plannen. Ook kan je advies vragen bij oude uitwisselingsstudenten. Het is belangrijk dat je altijd goed blijft communiceren en overleggen met jouw gastgezin. Zo wordt jouw highschool jaar in onder andere Amerika alleen maar leuker. Ook als au pair zijnde is het belangrijk, dat je een gezin uitkiest dat jij leuk vindt en bij jou past.