Voorkom een slecht functionerende VvE

Wie een appartement wil kopen moet zich eerst verdiepen in het werk van de VvE. Een slecht functionerende VvE kan de koper van een appartement onnodig veel geld kosten. Is  het onderzoek afgerond dan beslist de koper of het koopcontract getekend gaat worden. Bent u op zoek naar een VvE? Centiss: uw partner in VvE diensten.

Het verschil tussen een appartement en een woning

Bent u klaar om een appartement te kopen, dan is het natuurlijk verstandig om de verschillen te weten tussen een appartement en een woning. Men die een appartement koopt wordt automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren). Koopt u een woning bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw grond. 

Wat doen de leden van de VvE?

Alle leden van de VvE maken een gezamenlijke spaarpot. Dat geld is bedoeld om groot onderhoud aan het appartementencomplex te kunnen betalen. Daarbij stellen ze leefregels op en maken duidelijke afspraken over het beheer van gemeenschappelijke delen in het appartementengebouw. 

VvE kosten

Aangezien u als appartementseigenaar verplicht bent geld in te zamelen voor onvoorzienbaar onderhoud, zult u daar rekening mee moeten houden. Ook wilt u vast niet teveel betalen en de bekwaamheid van VvE onderzoeken, voordat u de koopovereenkomst tekent. Heeft u dit onderzocht dan weet u precies wat u te wachten staat en welke kosten u in de toekomst kwijt zult zijn aan onderhoud. 

Waarop moet gelet worden in het onderzoeken van de VvE?

Om niet voor onaangename verrassingen tegen te komen, zult u een aantal dingen moeten onderzoeken. Denk hierbij aan:

  • De regels in de splitsingsakte
  • De regels in het huishoudelijke reglement
  • Is er voldoende budget voor toekomstig onderhoud?
  • Is er een reservefonds?
  • Is het beheer van VvE goed geregeld?
  • Mag de woning verhuurd worden?

Tips voor men die op het punt staat een appartement te kopen?

  1. Heeft de VvE een verplichte opstalverzekering afgesloten? Hiervoor zult u de VvE moeten raadplegen. 
  2. Zijn er recente zaken die u graag wilt weten voordat u er daadwerkelijk woont zoals: burenruzies, overlast en/of dieren die poepen in de binnentuin.
  3. Maakt u de keuze om er te gaan wonen wanneer er geen reservefonds of meerjarenplan is? Dit kan gecontroleerd worden op bijvoorbeeld de advertentie van Funda of nagevraagd worden bij de VvE
  4. Vraag na wat de besteding aan servicekosten zijn. Deze kosten kunt u vinden op de winst- en verliesrekening.