Voorbereiden op een operatie en het revalideren daarvan

Of het nou gaat over het krijgen van een nieuwe heup of het weghalen van iets kwaadaardigs, onder het mes gaan is iets wat liever niemand wilt, echter is het soms onvermijdelijk. Een operatie kan heel veel invloed hebben op het functioneren van je lichaam, waarschijnlijk heb je een lange periode van aansterken en/of revalideren nodig. Op dit proces kan je zelf invloed hebben, mede door het goed voorbereiden op de operatie. Hoe fitter je het ziekenhuis in gaat, hoe sterker je er uit komt.

De voorbereiding op een operatie

Het is gebleken dat als een patiënt voor een operatie heeft gewerkt aan zijn of haar conditie en kracht, dat ze minder complicaties na de ingreep krijgen. Om deze reden laten sommige ziekenhuizen hun patiënten voorafgaand een operatie minimaal twee keer per week werken aan hun conditie en kracht, als dat mogelijk is natuurlijk. Welk effect deze voorbereiding precies heeft op het herstel zelf wordt nog onderzocht. Als het ziekenhuis deze voorbereiding niet zelf aanbiedt, kan je dit natuurlijk ook gewoon zelf doen. Je kan gebruik maken van een fysiotherapeut om sterker te worden, je kan ook gewoon veel blijven fietsen, wandelen of het uitvoeren van een andere sport. Gezond eten is ook belangrijk, zeker voor mensen die echt ziek zijn. Als je met te weinig energie en voedingsstoffen de operatie in gaat zal je er minder goed uitkomen, je bent daardoor namelijk extra verzwakt en ook je herstel zal hierdoor minder snel gaan. Het ziekenhuis moet je hier altijd over kunnen informeren, eiwitrijke producten zijn in ieder geval altijd goed om te eten voor een operatie.

Wat kun je doen in het ziekenhuis?

Als je in het ziekenhuis ligt, ben je nog niet klaar met de voorbereiding. Zeker niet als je nog een paar dagen moet wachten. Probeer ook hier te blijven bewegen, als je de hele dag in bed ligt en niet beweegt kan je spiermassa en je conditie al beduidend minder worden. Als je voor de operatie nog mag eten, probeer dan een eiwitrijke maaltijd te eten en eventueel nog een heldere limonade. Dit verkleint de kans op misselijkheid na de operatie en het helpt om gelijk te beginnen met herstellen, dit vergt namelijk ontzettend veel energie omdat het lichaam overuren maakt, eiwitten helpen hierbij.

Na de operatie

Per operatie zal er bekeken worden welk pad van revalideren er bewandeld kan worden. Meestal moet je nog een aantal dagen in het ziekenhuis blijven, hier zullen de eerste stapjes weer gezet worden. Het kan zo zijn dat je na de paar dagen naar huis mag om daar verder te revalideren, echter kan het ook zo zijn dat het wenselijk is om een tijdje te revalideren in een herstellingsoord. Hier heb je alle rust die je nodig hebt, maar ook hulp in de vorm van verpleging, fysio en goed eten.