Verschillende soorten staal op een rij

Sommige mensen denken dat al het staal hetzelfde is. Er bestaan echter heel veel verschillende soorten staal. Wel meer dan 3500! Iedere staalsoort heeft weer eigen kenmerken. Het ene staalsoort is dus meer geschikt voor een bepaalde constructie of omgeving dan het andere. Het is dus belangrijk om te weten met welke soort staal je te maken hebt. Daarom hebben we enkele van de meest gebruikte soorten in dit artikel beschreven!

 

Normaal staal (ISO P) 

De reguliere staalvorm wordt geclassificeerd door middel van de code “ISO P”. Deze soort is het belangrijkste bouw- en constructiemateriaal dat er op de wereld is. Je komt het overal wel tegen: in gebouwen, auto’s, koelkasten, wasmachines, vliegtuigen en nog veel meer. 

Binnen de ISO P classificatie bestaan er verschillende categorieën. Zo staat P1 voor laag koolstofstaal. Het koolstof niveau bepaald de hardheid en bewerkbaarheid. P1 staal is dus erg vervormbaar. Ook reageert het hierdoor niet op warmte. P1 staal wordt onder meer gebruikt voor blikjes drinken en carrosserieën van auto’s. 

Naast P1 bestaan er binnen de ISO groep ook P2, P3 en P4. Bij P4 gaat het bijvoorbeeld om middelhoog tot hoog gelegeerd staal. Deze soorten staal zijn gehard en getemperd om een hoge treksterkte tot stand te brengen. 

 

Roestvast staal (ISO M)

Een andere bekende staal variant is roestvast staal, aangeduid als ISO M. Zoals de naam al verraad is dit type staal bestand tegen roesten. Dit maakt roestvast staal ideaal om bijvoorbeeld buiten of op vochtige plekken in fabrieken te gebruiken. Wederom bestaan er verschillende soorten roestvast staal. Zo bestaat er Ferritisch (M1) roestvast staal. Dit type bevat erg weinig koolstof (minder dan 0.10%) en is tevens magnetisch. Martensitisch (M2) roestvast staal bevat tot 1% koolstof waardoor deze getemperd en gehard kan worden. Austenitisch (M3) is het meest voorkomende soort roestvrijstaal omdat deze erg goed gevormd en gelast kan worden. Duplex (M4) is een combinatie van Ferritisch en Austenitisch staal. Dit type is erg sterk.

 

Andere soorten staal

Andere bekende staalsoorten zijn onder meer superlegeringen (aangeduid met “S”) en harde staalsoorten (“H”). 

 

Staal kopen

Voor verschillende soorten staal kun je terecht bij Steelpoint International.