Veilig en verantwoord met een rolsteiger werken

Wanneer je werknemers op hoogte werken is hun veiligheid tijdens het werken het belangrijkste wat je als werkgever dient te waarborgen. Ongevallen door werkzaamheden op hoogte is echter nog steeds iets wat vaak voorkomt. Van alle mensen die werken met een steiger komen bijna de helft van de ongevallen van het werken met een rolsteiger. Bij het kopen van een rolsteiger dient daar dus goed rekening met gehouden te worden. De werknemers moet namelijk precies weten hoe er met dit rolsteiger omgegaan moet worden.

Meest voorkomende ongevallen op een rolsteiger

De reden waarom een ongeval plaatsvindt kan heel verschillend zijn. Bij werken op hoogte zit nu eenmaal een risico verbonden bij een rolsteiger gaat dit voornamelijk door te vallen.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Een niet goed opgebouwd steiger
  • Onvoldoende valbeveiliging rondom de randen van de rolsteiger
  • Een rolsteiger dat instort of omvalt
  • Een val door de opening in de werkvloer van de rolsteiger

Uiteraard zijn er nog meerdere ongevallen dan het vallen alleen. Denk bijvoorbeeld aan materialen die van de rolsteiger afvallen of mensen die zich stoten of over de rolsteiger heen vallen.

Waarom zijn er zoveel ongevallen met een rolsteiger

Een ongeval met een rolsteiger ontstaat in de meeste gevallen door het onjuiste gebruik van een rolsteiger. Denk het weghalen van leuningen, niet opbouwen volgens de juiste opbouwmethode of het verwijderen van de schorren waardoor de rolsteiger minder stabiel is geworden. Daarnaast kan ook de rolsteiger overbelast worden doordat er teveel mensen op de rolsteiger zich bevinden of doordat mensen struikelen op het rolsteiger doordat er teveel materialen aanwezig zijn.

Nieuwe wetgeving

Inmiddels heeft de overheid ingegrepen en de regels omtrent het werken met een rolsteiger aangescherpt. Er moet volgens een nieuwe opbouwmethode worden opgebouwd, welke de veiligheid beter kan waarborgen. Daarnaast is het ook belangrijk dat er ten alle tijde heup beveiliging aanwezig is tijdens het opbouwen. Wil je meer weten omtrent de nieuwe wetgeving omtrent het opbouwen van rolsteigers? Neem dan eens een kijkje in een relevant bouwblog.