Veel voorkomende ICT valkuilen binnen bedrijven

Bedrijven kunnen vandaag de dag niet meer zonder ICT. Of het nu gaat om een uitzendbureau, een autobedrijf of een machinefabriek, overal wordt gebruikt gemaakt van verschillende ICT toepassingen. De meest bekende ICT toepassing is het netwerk. Zo’n beetje elk bedrijf heeft een netwerk met een centrale server waarop de medewerkers hun werk kunnen opslaan. Tevens gebruikt de systeembeheerder de centrale server om software distributies beschikbaar te stellen en om de beveiliging te verzorgen. Het kan daarom prettig zijn om ICT projecten uit te besteden.

Geen duidelijke procedures en richtlijnen

Een grote valkuil in deze set-up is dat er geen duidelijke procedures en richtlijnen bestaan over hoe de werknemers hun bestanden moeten opslaan. Het resultaat is dat de centrale server erg onoverzichtelijk wordt. Zonder afspraken zet iedereen zijn of haar bestanden op zijn eigen manier op de server. Het duurt dan meestal niet lang voordat mensen geen overzicht meer hebben over hun eigen bestanden, laat staan dat ze iets kunnen vinden in de bestanden van collega’s. Daarnaast ontstaat er een grote hoeveelheid aan dubbele bestanden. De systeembeheerder heeft tooling beschikbaar om dubbele bestanden op te sporen en de duplicaten te verwijderen. Dit kost veel tijd en die zou beter gebruikt kunnen worden. 

Bezuiniging op beveiliging

Een andere groot probleem is dat een bedrijf bezuinigt op beveiliging. De virusupdate kan nog wel even wachten en de server is misschien wel wat ouder, maar hij draait nog prima. Dat er geen beveiligingsupdates meer beschikbaar zijn voor het operating system op de server is toch niet zo erg? Het kan lang goed gaan, maar als het mis gaat, is er vaak meteen een serieus probleem. Er kan ransomware op de server en werkstations terechtkomen als de beveiliging niet up to date is. Dit kan uitmonden in een financiële ramp. ICT detachering in Breda kan helpen om ICT onderhoud beter te plannen. Zowel de hardware als de software moeten up-to-date blijven om de bedrijfsvoering te borgen.

 

Ook een vaak voorkomend probleem is incompatibiliteit in bestanden en software tussen bedrijven onderling. Als het ene bedrijf bijvoorbeeld alles in Google doet en het andere bedrijf zweert bij Office, dan ontstaan er problemen zodra bestanden uitgewisseld moeten worden. Een document dat gemaakt is in Google Docs opent vrijwel nooit correct als dit, na omzetten, in Word wordt geopend. Of als een Excel workbook in Google Sheets geopend moet worden, is het maar de vraag of alle formules nog correct werken.