Tips voor het houden van kippen

Steeds meer mensen willen kippen thuis. Ze vinden het gezellig, kippen zijn relatief laag in onderhoud en ze leggen eieren. Als je kippen wilt houden, zijn er echter wel een aantal dingen waar je aan moet denken. In dit artikel legt Dierenkliniek ‘t Leijdal uit welke dingen dat zijn. 

Zorg voor een toompje

Kippen leven in groepjes en zo’n groepje kippen wordt een toompje genoemd. Je kunt niet zomaar één of twee kippen nemen, ze hebben echt een groepsverband nodig om fijn te kunnen leven. Begin daarom een toompje vanaf minimaal drie kippen.

Kies het juiste ras

Er zijn zo’n 400 verschillende soorten kippenrassen. Dat zijn er natuurlijk enorm veel en die gaan we dan ook niet allemaal voor je uitschrijven. Je kunt echter wel een onderverdeling maken in twee soorten: legkippen en sierkippen. Legkippen leggen, de naam zegt het al, veel meer eieren, maar worden niet zo oud. Sierkippen leggen wat minder eieren, maar worden vaak wel 5 tot 8 jaar oud. 

Het kippenhok

Een kippenhok bestaat uit drie onderdelen: het nachthok, waar de kippen kunnen slapen en kunnen schuilen, het legnest, waar de kippen hun eieren kunnen leggen en de ren, waar de kippen rond kunnen scharrelen. Reken per kip zo’n 0,5m2 per kip en voor de ren zo’n 1m2 per kip. Per drie kippen heb je één legnest nodig. 

 

Het kippenhok moet minimaal één keer per week verschoont worden. De bodembedekking op de bodem van het nachthok moet vervangen worden en verder moet poep zo veel mogelijk worden verwijderd. Wanneer er gras in de ren staat, zal dit binnen enkele weken compleet verdwenen zijn door het pikken van de kippen. Zorg daarom voor een fijne bedekking op de bodem van de ren, denk bijvoorbeeld aan een dikke laag houtsnippers. In de winter kan ervoor worden gekozen om de ren te overdekken, om waterplassen te voorkomen.

Voeding

De voeding van een kip is relatief simpel. Kies voor een legkorrel gemengd met legmeel. Dit strooi je aan het begin van de dag door de ren en de kippen zijn vervolgens de hele dag bezig met het oppikken van de stukjes. Je kunt altijd extra groenvoer aan de kippen geven, zoals restjes andijvie of sla. Kippen mogen bijna alles namelijk. Voor de afwisseling zijn ook gedroogde insecten een goede optie.