Tips om milieuvriendelijk schoon te maken

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor het milieu en dat is een goede zaak. Misschien vraag jij je wel eens af hoe jij je steentje bij kunt dragen bij het beschermen van het milieu. Heb je wel eens nagedacht over de manier waarop jij schoonmaakt en welke middelen je daarbij gebruikt? Vaak zijn deze erg chemisch en schadelijk voor het milieu. In dit artikel geven je wat tips over duurzaam en milieuvriendelijk schoonmaken, zodat jij je huis, badkamer, kantoor en tuin op een natuurlijke manier schoon kan houden. 

Keurmerken 

Er zijn een aantal keurmerken, zoals het Europees Ecolabel, die garanderen dat het milieu zo min mogelijk belast wordt door een bepaald schoonmaakmiddel. Het is dus slim om bij het aanschaffen van schoonmaakmiddelen te kiezen voor de opties die een keurmerk hebben. Ook wanneer je gebruik maakt van het schoonmaakonderhoud door Ambiance Schoonmaakdiensten of een vergelijkbare dienst kun je als eis stellen dat zij enkel schoonmaakmiddelen gebruiken die zo’n keurmerk hebben. Deze schoonmaakmiddelen zijn vaak natuurlijk en daardoor zijn ze minder schadelijk voor het milieu dan reguliere schoonmaakmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen. 

Dosering

Vaak wordt er veel meer gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen dan eigenlijk nodig zou zijn. Veel oppervlakken kun je gemakkelijk schoonmaken met alleen water en een klein beetje schoonmaakmiddel. Kijk op de verpakking hoeveel je van een bepaald middel per keer moet gebruiken, zo voorkom je dat je te veel gebruikt. Deze tip is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De schoonmaakmiddelen zullen namelijk veel langer meegaan wanneer je ze minder gebruikt, waardoor je minder snel nieuwe hoeft aan te schaffen. 

Gooi schoonmaakmiddelen nooit buiten weg

Klaar met schoonmaken? Gooi je sop dan altijd door de afvoer. Wanneer je jouw sop buiten op straat of in je tuin weggooit, kan dit schadelijk zijn voor de omgeving. Planten kunnen slecht tegen chemische stoffen, maar ook honden die bijvoorbeeld in de tuin lopen, kunnen last krijgen van het sop die jij daar hebt weggegooid. Wanneer je je sop door de afvoer spoelt, komt dit in ieder geval niet direct in de natuur terecht.