Tips om een factuur sneller betaald te krijgen

Als je als ondernemer een opdracht hebt voltooid voor een klant, wil je natuurlijk dat je hier zo snel mogelijk voor betaald krijgt. Toch komt het helaas erg vaak voor dat debiteuren weigeren om een rekening (op tijd) te betalen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je geld sneller binnen krijgt. In deze blog geven we je een aantal handige tips!

Duidelijkheid in contracten en facturen

Ten eerste is het belangrijk om altijd duidelijk te zijn in contracten en facturen. Zorg ervoor dat je in de contracten die je met klanten sluit alle belangrijke voorwaarden vermeldt, dus ook de betalingsvoorwaarden. Zorg ervoor dat deze sluitend zijn, zodat de klant er niet onderuit kan komen. Wees vervolgens ook duidelijk in de facturen die je verstuurt. Vermeld bijvoorbeeld duidelijk het te betalen bedrag en de uiterlijke betaaldatum op de factuur.

Communicatie met de klant

Daarnaast is communicatie met de klant een belangrijke factor. Een goede relatie met de klant kan er namelijk voor zorgen dat er uiteindelijk toch betaald gaat worden. Onderhoud goed contact met je klanten, en bel ze eens op om te vragen waarom de factuur nog niet is betaald. Als je een goede relatie hebt met de klant, is dit helemaal niet gek! Schroom dus niet om contact op te nemen, de klant is jou immers geld verschuldigd. Misschien kunnen jullie zelfs wel een compromis sluiten of een alternatieve manier om de betaling alsnog te doen.

Het versturen van betalingsherinneringen

Houd de uiterste betaaldatum altijd goed in de gaten. Zodra deze datum is verstreken, stuur je een vriendelijke betalingsherinnering. Zo laat je zien dat je een ondernemer bent die zijn zaken netjes op orde heeft en afspraken serieus neemt. Misschien is er helemaal niks aan de hand, en is de klant zijn factuur gewoon kwijtgeraakt! Stuur dus altijd een kopie van de factuur mee met de betalingsherinnering. Wie weet is de betaling nu binnen de kortste keren binnen!

Het inschakelen van een incassobureau

Betaalt de klant na meerdere betalingsherinneringen nog steeds niet? Dan wordt het misschien wel tijd om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau kan er vaak voor zorgen dat je factuur betaald wordt. Dit komt doordat de debiteur merkt dat je het serieus neemt als je een incassobureau inschakelt. Wel moet je erop letten dat de relatie met de klant niet verslechtert. Sommige incassobureaus hebben namelijk een dreigende werkwijze. Kies dus altijd voor een goed incassobureau waar je voldoende onderzoek naar hebt gedaan. Als je op zoek bent naar een incassobureau in Den Bosch kun je terecht bij Rechtnet Advocaten.