Startersinitiatieven in Noord-Brabant

Noord-Brabant is een provincie vol gezelligheid, cafeetjes, musea en natuurgebieden, maar staat uiteraard door haar inwoners. Want wat inwoners bedenken en starten maakt de provincie innovatief en vernieuwend. Zo zijn er allerlei startersorganisaties te vinden en bedenken zij onder andere steeds duurzamere producten en handige softwaretools. De KVK maakt ieder jaar de innovatie top 100. Hieronder vind je de mooiste en vernieuwende Brabantse initiatieven.

De intelligente emmer

Het team in Steenbergen vroeg zich af hoe droge gebieden weer tot leven gewekt konden worden zonder dat er veel water en geld verloren ging. Zij ontwikkelden de Growboxx. Deze intelligente emmer wordt één keer gevuld met water, maar geeft dit water mondjesmaat vrij aan de grond waardoor een boom of plant genoeg water krijgt om te groeien. Het mooie aan deze emmer is het feit dat het biologisch afbreekbaar is. Na het neerzetten van de box, heb je er dus geen omkijken meer naar.

Energie opwekken op hoogte

In de lichtstad bedachten ze een manier op zonne- en windenergie te winnen. Zoals het het imago van Eindhoven betaamd werd er veel gewerkt aan het opvangen van energie en wilde het team van IBIS Power meer energie opvangen dan met de normale zonnepanelen. Dit systeem levert zes keer meer energie op omdat er gebruik wordt gemaakt van het volledige dakoppervlak. Onder de zonnepanelen bevindt zich een windenergiesysteem waardoor er nog meer energie waardoor een flatgebouw van twaalf verdiepingen volledig zelfvoorzienend kan zijn.

Altijd verlichting op straat

In Oss bedacht een team ook iets met energie, maar richtte zich meer op licht. Zo ontwikkelden ze een straatlantaarn die licht geeft, ondanks dat de paal niet verbonden is met een elektriciteitsnetwerk. Overdag wordt er namelijk energie opgewekt door de zonnecellen in het verticale gedeelte van de paal, waarna de energie opgeslagen wordt in een batterij. Deze batterij geeft vervolgens ’s avonds en ’s nachts energie af waardoor de lantaarnpaal licht geeft.

Brabant zelfvoorzienend?

Jammer genoeg is het een heikele klus en heeft Noord-Brabant helaas ook andere delen van het land nodig om voorzien te worden in stroom, eten, gas en andere levensmiddelen. Al hebben zich allerlei bedrijven, diensten en instanties gevestigd in Brabant waar we allen van profiteren. Zo bloeit en groeit de aardbeienteelt in West-Brabant, kun je voor de omgeving Etten-Leur een accountant vinden en vindt menig Brabander het heerlijk om rond te lopen in De Loonse en Drunense Duinen.