Stappenplan voor het uitkiezen van een goed matras

Je ligt gemiddeld acht uur per nacht in je bed. Als we even gaan rekenen, lig je dus een derde van je leven in bed. Dat is best veel! Het is dus belangrijk dat je al die tijd goed kunt liggen op een fijn matras. In dit artikel helpen we je met het uitkiezen van een matras dat goed bij jou en jouw lichaam past. 

Budget bepalen 

Een goed matras is belangrijk voor een goede nachtrust, maar zoals bij bijna alle producten, zit er ook bij matrassen veel verschil in prijs én kwaliteit. Het grote verschil in prijs ligt meestal aan het materiaal waar een matras van gemaakt is. Vaak zijn de luxere en duurdere matrassen gemaakt van materialen die een langere levensduur hebben. Wanneer je kiest voor een goedkoper matras, zul je hem eerder moeten vervangen. Weeg dus voor jezelf af hoe belangrijk je de levensduur van je matras vindt en hoeveel je over hebt voor een goed matras. Kijk eens op de site van Una Matras voor kwalitatief goede matrassen. 

Kies de juiste maat

Er zijn verschillende dingen van invloed op de juiste afmeting is voor jouw matras. De standaardlengte van een matras is twee meter. De breedte van het matras is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Slapen jij en je partner op hetzelfde matras? Of slaap je alleen? Of slapen jij en je partner op twee aparte matrassen naast elkaar? Dan kun je de kloof makkelijk overbruggen met een speciale matraswig. Hierbij is het vooral belangrijk wat jij belangrijk vindt en wat jij lekker vindt liggen. 

Hardheidsgraad bepalen 

De hardheidsgraad van een matras zegt iets over hoe hard of zacht het matras is. Wat de beste hardheid van een matras is, is erg persoonlijk. Vaak wordt bij zwaardere mensen een harder matras geadviseerd. Ook je lengte speelt een rol in de juiste hardheid van je matras. Wanneer je lang bent, word je gewicht van nature meer verdeeld dan bij kleinere mensen met hetzelfde gewicht. Daarom kunnen langere mensen vaak beter een wat zachter matras nemen dan kortere mensen met hetzelfde gewicht. 

Testen

Voordat je een nieuw matras koopt, is het fijn om te weten hoe het matras ligt. Neem de tijd om verschillende matrassen te testen in de winkel. Tegenwoordig bieden zelfs veel fabrikanten de mogelijkheid om een matras enkele weken thuis uit te proberen. Je lichaam heeft vaak een aantal dagen tot weken nodig om te wennen aan een nieuw matras. Je kunt dus eigenlijk pas na een paar weken bepalen of een matras goed voor je is. Daarom is het zeker een goede optie om een matras eerst enkele weken uit te proberen voordat je bepaalt om het matras te houden.