Oorzaken van teveel vocht in je huis

Vocht, iets wat je vaak niet direct in verband brengt met je huis. Toch is er in elk huis vocht aanwezig, een normaal vochtgehalte is hier prima echter komt het ook veel voor dat het vochtgehalte in een huis veel te hoog is. Als dit het geval is, kan het op ten duur voor veel problemen zorgen, voor zowel je huis als voor je gezondheid. In een huis dat geen vochtproblemen heeft is de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60%, dit kan met een speciale hygrometer gemeten worden.

Condensatie

Dit kan worden vergeleken met het proces wat in de wolken gebeurt, als lucht verzadigd wordt met waterdamp zal deze neervallen. In het geval van de wolken noemen wij dit regen, dit kan echter ook in huis voorkomen. Dit komt doordat koude lucht veel minder waterdamp bevat dan warme lucht, om deze reden condenseert de waterdamp op plaatsen waar de lucht veel sneller afkoelt, bijvoorbeeld in aanraking met koude ramen. Het vocht wat uiteindelijk zal neervallen als condensatievocht wordt voornamelijk door de bewoners geproduceerd, onder andere door:

  • Lichaamsvocht. Een persoon kan wel tot 1,5 liter vocht verliezen door adem te halen of via de huid. Hierdoor is dit een zeer rijke bron van vocht in huis.
  • Koken. Door te koken komen er ook zeer veel waterdampen vrij, deze slaan niet op de wanden en vloer van de keuken. Mede in combinatie met olie- en vetresten is de keuken de ideale plek voor schimmels.
  • Douche/bad. Logischerwijs komt er tijdens het douchen of het badderen ook veel vocht vrij. Zeker als er een hele hete douche genomen wordt verdampt er veel water in de lucht, deze zal ergens anders weer neerkomen.
  • Binnenplanten. Ook de kamerplanten produceren vocht, een aantal planten kunnen wel tot 1 liter per dag produceren.

Optrekkend vocht

Nederland is een echt waterland, dit wil zeggen dat het grondwaterpeil relatief hoog is. Dit komt doordat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt, ook hebben wij te maken met een vochtig zeeklimaat met veel regen. Het gevolg hiervan is dat er op veel kelders en kruipruimtes onder het grondwaterniveau liggen, een klein scheurtje in de fundering kan er al voor zorgen dat er veel water naar binnen loopt door de opwaartse druk. Dit zal direct worden doorgegeven aan de rest van het gebouw.

Doorslaand vocht en lekkages

Vooral bij oudere panden, zullen de muren op den duur verzadigen waardoor er water naar binnen komt. De reden hiervan is meestal verouderd of slecht voegwerk en beschadigde muren. Als de binnenmuur nat wordt zullen er mossen en schimmels ontstaan, deze helpen ook nog eens om het vocht vast te houden, als dit gebeurd is de muur niet meer droog te krijgen. Lekkages kunnen ook voor veel vocht zorgen, als er ergens een kleine lekkage in een leiding zit waar constant een druppel uit valt zal dit druppelsgewijs een verlies van vele liters per week zijn.