Last van polsklachten?

Polsklachten zijn vaak erg pijnlijk. Daarnaast heb je er veel last van tijdens het uitvoeren van de gewone, dagelijkse activiteiten. Je kunt letsel oplopen door een val, maar er zijn veel andere klachten die vaak voorkomen. In dit artikel vertellen we je wat meer over polsklachten, risico’s en mogelijke behandelingen. 

Waar heb je last van? 

Wanneer je niet precies weet waar klachten vandaan komen, is er sprake van een aspecifieke klacht. Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting, verkeerde houding of disbalans in de spieren. Ook stress kan een rol spelen. Hieronder zijn een aantal klachten te vinden waar je last van kunt hebben: 

  • Pijnlijke hand en/of vingers
  • Pijn in de pols bij opdrukken
  • Verminderd gevoel in hand en/of vingers
  • Krakend geluid wanneer je jouw hand beweegt
  • Verminderde knijpkracht

Met bovenstaande klachten is het verstandig om eens naar een fysiotherapeut te gaan. Zeker als de klachten al langer dan zes weken aanwezig zijn, is het aan te raden om actie te ondernemen. Neem dan eens contact op met de specialisten van Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie. 

Risico op polsklachten

Natuurlijk is het nog beter om polsklachten te voorkomen in plaats van te behandelen. Je kunt het risico op polsklachten zelf makkelijk verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door je houding vaak genoeg te veranderen, geen ongebruikelijke zware activiteiten uit te voeren en risicovolle werkzaamheden te vermijden. Ook kun je sporten als rugby, hockey, turnen en boksen beter vermijden wanneer je bang bent voor polsklachten. Door de belasting van je polsen in de gaten te houden, verminder je de kans op overbelasting en daarmee dus ook de kans op polsblessures. 

Hoe worden polsklachten behandeld? 

Wanneer je met polsklachten naar een therapeut gaat, wordt er eerst een intakegesprek gevoerd. Het is belangrijk om de aanleiding en duur van de klacht goed in beeld te brengen. Dit zal de therapeut doen door gerichte vragen te stellen. Na de intake zullen diagnostische technieken worden ingezet om een goed beeld te krijgen van de ernst en de beperkingen. Vervolgens kan de behandeling beginnen, deze is gebaseerd op jouw situatie en jouw specifieke klachten. Deze behandeling zorgt ervoor dat de klachten verminderen en vaak zelfs verdwijnen.