Je bedrijf brandveilig maken? Dat doe je zo!

Goede brandbeveiliging in je bedrijf is van levensbelang voor je werknemers. Het liefst wil je natuurlijk brand voorkomen, maar dit kan niet altijd. En als er dan toch brand uitbreekt, dan wil je natuurlijk wel dat dit wordt gedetecteerd, vertraagd en kan worden bestreden. Daarom is het belangrijk om je bedrijf brandveilig te maken. In deze blog zetten we een aantal belangrijke zaken op een rijtje die je moet regelen als je je pand brandveilig wil maken.

Brandmelders

Als er brand uitbreekt, is het ontzettend belangrijk dat je hiervan op de hoogte wordt gesteld. Dit zorgt er namelijk voor dat je meteen naar buiten kunt als er brand is. Hang dus voldoende rookmelders en hittemelders op die regelmatig moeten worden gecontroleerd. Koolmonoxidemelders mogen ook niet ontbreken. Koolmonoxide is namelijk kleurloos en geurloos en daardoor ontzettend gevaarlijk.

Brand weren en vertragen

Als er brand uitbreekt in je bedrijf, kun je ervoor zorgen dat de brand wordt vertraagd. Ook kun je voorkomen dat de brand overslaat naar andere ruimtes of panden. Brandwerende kitten en brandkleppen zijn voorbeelden van brandwerende middelen. Deze middelen zorgen ervoor dat de gevolgen van de brand voor een groot deel kunnen worden beperkt. Ook kun je de brand vertragen met behulp van brandvertragende impregneermiddelen. Een combinatie van brandwerende en brandvertragende middelen is ideaal om de vluchttijd te verlengen. Het is het allerbelangrijkst dat jij en je werknemers genoeg tijd hebben om naar buiten te gaan.

Brand blussen

Bij een kleinere brand kun je misschien zelf blussen. Misschien denk je dat je aan een gewone brandblusser genoeg hebt, maar er zijn verschillende typen brandblussers. Ieder type brandblusser is bestemd voor een bepaald type brand. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het materiaal dat in brand staat en de omgeving waar de brand is. Zo bestaan er poederblussers, maar ook schuimblussers. Er zijn handige overzichtjes waarop je precies kunt zien welk type brandblusser je nodig hebt voor jouw type brand.

Vluchten bij brand

Als je met brandwerende en brandvertragende middelen hebt gezorgd dat de vluchttijd langer is, moet je natuurlijk wel probleemloos kunnen vluchten. Bij brand is er veel rookvorming, waardoor het zicht sterk wordt beperkt. Daarom is noodverlichting heel erg belangrijk. Dankzij noodverlichting kun je namelijk (ondanks de rook) nog steeds goed zien waar de nooduitgang is. Ook vluchtladders zijn belangrijk om te kunnen vluchten als je geen gebruik meer kunt maken van de trappen in je pand. Omdat noodverlichting ontzettend belangrijk is om te kunnen vluchten bij brand, is het verstandig om te kiezen voor een hele goede accu. Je wil dat je brandmeldsystemen en je noodverlichting het altijd doen, en daarvoor is stroom nodig. Een accu specialist van Intercel kan je helpen met de juiste accu oplossing voor jouw brandmeldsysteem. Zo weet je zeker dat je kunt vertrouwen op je brandbeveiliging.