Hoe is de sigaar ontstaan?

De sigaar, wie kent hem nou niet? Sigaren staan bekend als een genotmiddel voor rokers, meestal worden de sigaren gemaakt uit een mengsel van meerdere tabakssoorten die voornamelijk uit het Midden en Zuid Amerika komen. De grote verschillen met een normale sigaret zijn de rookduur en dat een sigaar niet over de longen inhaleert moet worden. Sigaren bestaan in de principe al duizenden jaren, waar komen ze precies vandaag?

De voorganger van de sigaren

De Mayas in Midden Amerika begonnen als eerste hun tabak in bladeren te rollen zodat ze het beter konden roken, dit gebeurde al ver voordat Columbus de nieuwe wereld ontdekte. De mayas gebruikte toen hevigere tabak dan het tabak dat nu wordt gebruikt, ze rookten dit voor het roeseffect dat daardoor ontstond, voor religieuze rituelen en voor medische doeleinden. Tegen het einde van de Maya-beschaving brachten andere stammen de tabaksplant naar de rest van Amerika. 

Verspreiding naar Europa

De tabaksplant werd uiteindelijk door de Spanjaarden naar Europa gebracht, het Spaanse woord voor draaien “girar” wordt in verband gebracht met de uiteindelijk benaming voor de sigaren. Nadat de Spanjaarden en Portugezen zelf het tabak gingen planten in de 17e eeuw werd het als een teken van welvaart gezien, via een Franse ambassadeur verspreidde het al snel naar Frankrijk en Italië, de rest van de Europa en de wereld volgden al snel. Waar de Spanjaarden en Portugezen in eigen land ging verbouwen, deden de Nederlanders dat in Java en Sumatra en de Engelse in Virginia (VS). 

Het ontstaan van sigarenfabrieken

De Spanjaarden begonnen in de 17e eeuw ook met het maken van sigaren, welteverstaan in de Spaanse stad Sevilla. Aan het einde van de 17e eeuw ontstonden er ook fabrieken in Frankrijk en Duitsland, begin 18e eeuw en nam het roken van sigaren over het algemeen veel toe in Europa door de oorlog van napoleon tegen het Britse rijk, terugkerende soldaten namen de gewoonte mee uit Spanje en verspreidde het, zo werd de pijp vervangen door de sigaar. 

Hedendaagse tijd

Sigaren roken is nog steeds populair in de wereld, jaarlijks worden de meeste sigaren in de verenigde staten geproduceerd. Nederland is echter de grootste exporteur met een volume van 2 miljard sigaren per jaar. Sigaren worden nog steeds als genotmiddel gezien en er zijn dan ook veel bedrijven in Nederland die specifiek sigaren verkopen, zoals Sigarenverkoop.nl.