Het ontstaan van pizza’s

Pizza’s, wie kent dit overheerlijke gerecht nou niet? Ik denk dat er niet veel mensen zijn die niet regelmatig een pizza naar binnen werken, of die nog nooit een pizza op hebben. De pizza is één van de populairste gerechten die je over bijna de gehele wereld wel kan vinden, maar waarom is dit nou? En hoe is de pizza ontstaan?

Wat is een pizza?

De pizza is van origine een Italiaans gerecht met als basis een bodem van deeg. Op deze bodem worden voedingsmiddelen geplaatst waarna deze wordt gebakken in een oven. De standaard voedingsmiddelen op een pizza is een saus op basis van tomaten en kaas, waarna nog een groot aantal andere producten erop kunnen worden gelegd om er een bepaalde smaak aan gegeven kan worden, denk bijvoorbeeld aan vleessoorten, groenten, champignons, olijven, vissoorten etc.

De oorsprong

Pizza komt van oorsprong uit het middellandse zeegebied, waar voor duizenden jaren in meerdere landen al ronde broden worden gebakken die vervolgens als borden dienden. Oorspronkelijk waren deze borden niet bedoeld om op te eten, echter moest er tijdens een oorlog van de honger deze borden toch opgegeten worden. De eerste melding van pizza’s is gedaan in de 17e eeuw, in Napels, men trok naar de armere delen van de stad om dit boerengerecht te eten. Echter is er uit een archeologisch onderzoek gebleken dat de vikings 800 jaar daarvoor in de 9e eeuw na christus al ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten aten, je kan dus in principe wel stellen dat pizza’s of een variant daarvan dus al zeker 1200 jaar oud zijn. Toen in 1889 de beroemdste pizzamaker uit Napels door de koning van Italië werd uitgenodigd om voor hem in zijn vrouw een pizza te maken, bedacht hij voor deze gelegenheid een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum. Deze pizza was geïnspireerd op de kleuren van de Italiaanse vlag en viel erg in de smaak bij de vrouw van de koning, Margaretha. Deze pizza kreeg daarom ook de bekende naam pizza margherita, de standaard voor alle pizza’s.

Pizza’s in de 21e eeuw

Pizza’s zijn nog steeds ontzettend populair, misschien wel één van de bekendste maaltijden ter wereld. Pizza’s worden nog steeds veel met de hand gemaakt met authentieke ingrediënten en in echte ovens, over bijna de hele wereld zijn deze pizzeria’s te vinden. Voor de snelle maaltijd kan je ook een diepvries pizza kopen in de supermarkten, deze worden veelal in fabrieken gemaakt en ingevroren. De bodems worden gemaakt in een pizzabodem fabriek waarna deze wordt verkocht aan andere fabrieken waar er een groot scala aan ingrediënten op verwerkt worden.