Het belang van een goede administratie

Het bijhouden van de administratie is voor veel ondernemers een van de minder leuke taken die horen bij het ondernemerschap. Het neemt veel tijd in beslag die je liever besteedt aan het overtreffen van de verwachtingen van je klanten. Daarom kan het een goede keuze zijn om je administratie uit te besteden. Een accountant is hierin gespecialiseerd en kan de hele administratie voor je bijhouden. Als je op zoek bent naar een accountant in Etten-Leur kun je terecht bij Doomen & Quist. Het is namelijk wel erg belangrijk om je administratie goed bij te houden. In deze blog leggen we je uit waarom. 

Wettelijke verplichting

Ten eerste is het wettelijk verplicht om je administratie goed bij te houden. Alle gegevens moeten namelijk worden bewaard, zodat deze kunnen worden gecontroleerd als dat nodig is. Wanneer je een goede administratie bijhoudt, is deze controle eenvoudig uit te voeren. 

Het invullen van de belastingaangifte

Maar het bijhouden van een goede administratie is ook belangrijk voor het invullen van de belastingaangifte. Je administratie vormt immers de basis voor het invullen van deze aangifte. Het invullen van de belastingaangifte zal niet alleen sneller en soepeler verlopen, maar je hebt je zaken ook goed op orde als er een controle plaatsvindt. Als blijkt dat je administratie niet goed is bijgehouden, zal de Belastingdienst zelf een berekening maken. En dan kan het bedrag wat je aan belasting moet betalen best wel eens negatief voor jou uitvallen. Met een goed bijgehouden administratie kun je bewijzen dat deze berekening onjuist is.

Snel inspelen op ontwikkelingen

Een andere reden waarom het bijhouden van je administratie zo belangrijk is, is het feit dat je altijd overzicht hebt over je cijfers. Je kunt precies zien of het goed gaat met je bedrijf of dat de resultaten een beetje tegenvallen. Ook kun je direct bijsturen als dat nodig is. En dat werkt meestal een stuk beter dan dat je er na een aantal maanden pas achter komt dat iets toch niet zo goed werkt als je dacht.

Gebruikmaken van bepaalde regelingen

Als ondernemer zijn er bepaalde regelingen waar je voordeel van kunt ondervinden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de ondernemersaftrek of de kleineondernemersregeling. Om gebruik te kunnen maken van deze regelingen is het noodzakelijk om een goede administratie te hebben. En dat kan je weer financieel voordeel opleveren!

Op tijd betaald krijgen

Tot slot is het bijhouden van een goede administratie belangrijk om op tijd betaald te krijgen. Hiervoor moet je natuurlijk wel facturen sturen, bijhouden of er al is betaald, en zo nodig een herinnering sturen. Als je je administratie bijhoudt, kun je in één oogopslag zien of de klant je factuur al heeft betaald en kun je snel een herinnering sturen.