Dit is het verschil tussen hard en zacht water

Je hoort er steeds meer over: zacht water, maar wat is dat eigenlijk? En wat is het verschil met hard water? Wij leggen het hieronder voor je uit.

 

Hard water is water met veel kalk. Nederlands water bevat vrij veel kalk, aangezien Nederland vroeger in zee lag. Voornamelijk de afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse bodem nu nog steeds rijk is aan kalk. Het Nederlandse water wordt veelal uit de bodem gewonnen, zo komt dus al dat kalk in het Nederlandse drinkwater. Zacht water is water zonder of met erg weinig kalk. 

Calcium als mineraal

Kalk kan in principe niet zo veel kwaad. Hard water is zelfs beter als drinkwater, vanwege alle mineralen in het water. Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van botten en tanden en daarbij speelt het samen met magnesium ook een belangrijke rol in ons zenuwstelsel. De hoeveelheid calcium die mensen uit het water opnemen is echter bijna verwaarloosbaar. Mensen halen meer calcium uit dingen als fruit, zuivel, brood en vlees. Bomen, planten en dieren hebben ook geen last van kalk in het water. 

Kalk als gevaar voor je apparaten

Hard water kan echter wel kwaad voor je apparaten. Het hoopt zich op en koekt aan, waardoor je apparaten stuk gaan, je waterleidingen verstopt raken en je huid uitdroogt. Ja, kalk is ook slecht voor je huid en haar en, als je een gevoelige huid of gevoelig haar hebt, kan dit gaan irriteren. Daarbij ben je ook steeds meer geld kwijt aan het vervangen, repareren en onderhouden van je apparaten. 

Kies je voor hard of zacht water?

Het is dus een kwestie van het vinden van een gulden middenweg. Het kan geen kwaad om bijvoorbeeld hard water te drinken en om ermee te koken. Je apparaten zoals je vaatwasser, je wasmachine en je koffiezetapparaat, kun je beter aansluiten op een waterontharders, die eerst het kalk uit het water filtert. Op die manier gaan je apparaten een stuk langer mee. 

 

Waterontkalkers kun je op steeds meer plekken kopen en er is inmiddels een groot aantal aanbieders. Een van deze aanbieders is Soft Water Systems. Dit bedrijf specialiseert zich in water en kan je alles vertellen over het installeren van een waterontharder.