De voordelen van een doorrijstelling: efficiëntie en gemak

Een doorrijstelling is een innovatieve oplossing die wordt gebruikt in magazijnen en distributiecentra om de opslag en het transport van goederen te optimaliseren. Doorrijstellingen bieden tal van voordelen ten opzichte van traditionele stellingsystemen, zoals verhoogde efficiëntie, betere ruimtebenutting en verbeterde doorstroming van goederen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op doorrijstellingen en waarom ze een waardevolle investering kunnen zijn voor bedrijven.

Efficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van doorrijstellingen is de verbeterde efficiëntie die ze bieden. Doorrijstellingen maken gebruik van een systeem van rijbanen waar pallets direct in kunnen worden geplaatst en uit kunnen worden gehaald zonder dat andere pallets verplaatst moeten worden. Dit vermindert de tijd die nodig is om goederen te laden en te lossen, waardoor de algehele doorvoercapaciteit van het magazijn wordt verhoogd.

FIFO

Bovendien maken doorrijstellingen gebruik van het “first-in, first-out” (FIFO) principe, wat betekent dat de oudste voorraad als eerste wordt gepickt en geleverd. Dit is vooral belangrijk voor bederfelijke goederen of producten met een beperkte houdbaarheid, waarbij het essentieel is om de rotatie van de voorraad te handhaven. Doorrijstellingen zorgen ervoor dat producten niet vergeten worden en zo wordt het risico op verspilling verminderd.

Ruimtebenutting

Doorrijstellingen dragen ook bij aan een betere ruimtebenutting in het magazijn. Doordat er geen gangpaden tussen de stellingen nodig zijn, kan er meer opslagruimte worden gecreëerd. Dit betekent dat bedrijven meer voorraad kunnen opslaan op dezelfde vierkante meters, wat vooral voordelig is voor magazijnen met beperkte ruimte.

Verbeterde doorstroming

Een ander belangrijk voordeel van doorrijstellingen is de verbeterde doorstroming van goederen in het magazijn. Omdat er geen gangpaden nodig zijn, kunnen heftrucks of andere transportmiddelen rechtstreeks de rijbanen inrijden om goederen op te halen of af te leveren. Dit minimaliseert het aantal manoeuvres dat nodig is en vermindert het risico op ongelukken of schade aan goederen.

Integreren met andere logistieke systemen

Bovendien kunnen doorrijstellingen worden geïntegreerd met andere logistieke systemen, zoals automatische orderverzamelsystemen of conveyors, waardoor de efficiëntie en snelheid van de goederenstroom verder worden verbeterd. Hierdoor kunnen bedrijven een hogere productiviteit behalen en sneller aan de vraag van klanten voldoen.