De voor- en nadelen van kopen

Een nieuw huis zoeken is op dit moment al onmogelijk en zeker als je het moet kopen. De huizen staan op het moment enorm hoog en dit is voor mensen die nu een huis willen kopen gewoon niet te betalen. Voor als de prijzen weer normaal staan wil ik je graag de voor- en nadelen laten zien van een huis kopen in tegenstelling tot huren. 

Woonlasten

Bij een koopwoning heb je verschillende terugkerende kosten. Je hebt de kosten voor het aflossen van je hypotheek, verplichte verzekeringen en belastingen. In uiterste gevallen komt daar nog een deel voor erfpacht over. Daarnaast moet je ook nog zelf je woning onderhouden dus dat kan echt wel enorm veel geld kosten. Gelukkig hoef je geen huur te betekenen en kun je belastingtechnisch wat slimme trucjes doen om voordeliger uit te zijn. Het jammere is dat je dit niet volledig kan laten regelen door iemand en wel een deel zelf moet doen. Huur je bijvoorbeeld een appartement kun je je VvE administratie uit laten besteden. Dat doe je door eerst een VvE offerte aan te vragen en dan te overleggen met de leden van de VvE. 

Eenmalige kosten

Bij het kopen van een huis heb je ook best wat eenmalige kosten. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notariële kosten, bouwkundige keuring en de taxatie. Sinds 2018 kun je maar 100% van de waarde van je woning lenen. Dit houd dus in dat je die resterende eenmalige kosten zelf moet betalen. Ook kan je er voor kiezen om voor het huis zelf een deel in te leveren van je eigen geld en te besparen op die eenmalige kosten. Daar moet je even kijken wat het voordeligst uitkomt voor je. 

Verhuizen

Bij het kopen van een huis zit je vaak langer vast aan de woning en is het dus moeilijk om zomaar te verhuizen. Denk dus goed na voordat je ergens gaat wonen ofdat de locatie goed is en of je er voor een langere tijd wilt blijven wonen. Merk je dat de omgeving en het huis zelf toch niet helemaal je ding is moet je kijken naar wat anders en hopen dat dat beter zal zijn.