De opleidingen tot advocaat

Een advocaat worden is niet simpel, toch is het een droom van velen. Om advocaat te worden met je een universitaire studie afronden, hiervoor heb je minimaal een VWO diploma nodig. Als je die diploma hebt dan kan je uit 9 universiteiten in Nederland kiezen om een rechtenstudie te volgen.

De rechtenstudie en stage

Niet alle afstudeerrichtingen geven recht op een toelating tot de advocatuur, de opleiding togamaster doet dat wel. Als je notaris wilt worden kan je ook notarieel recht studeren volgen, hiermee kan je echter geen advocaat mee worden. Als je de opleiding togamaster hebt afgerond ben je nog geen advocaat maar je bent al wel een jurist, hiermee kan je procederen bij onder andere kantonzaken en zaken omtrent het bestuursrecht. Als je als advocaat in opleiding een stage gaat volgen wordt je advocaat-stagiair genoemd, vaak duren deze stages ruim drie jaar. Tegelijkertijd met deze stage volg je een beroepsopleiding waar je het rechtsgebied kan uitkiezen waarin je je wilt specialiseren, deze opleiding bestaat uit (externe) cursussen, opleidingsdagen en andere verplichtingen bestaat. Ook krijg je zelf een aantal zaken voorgeschoteld die je zelfstandig zult moeten behandelen, wel sta je gedurende de stage onder begeleiding van een patroon. Het wordt aangeraden om stage te lopen bij bedrijven die beschikken over advocaten met expertises in meerdere rechtsgebieden, bijvoorbeeld SWDV Advocaten.

De beëdiging

Als je aan je stage gaat beginnen moet je ook beëdigd worden en moet je worden ingeschreven op het tableau. Vanaf dat moment behoor je ook echt tot de beroepsgroep van advocaten en ook al zit het woord stagiair in je naam, je gaat echt niet alleen maar toekijken. Het is wel belangrijk dat je er op let dat de beroepsopleiding binnen drie jaar na de beëdiging wordt afgerond.

Advocaat-medewerker

Als je zowel de beroepsopleiding als de stage goed hebt afgerond dan mag je jezelf advocaat-medewerker noemen. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat je naast de beroepsopleiding ook aan bepaalde vereisten van jouw balie moet voldoen. Nadat je alles hebt afgerond en overal aan voldoet mag je in principe geheel zelfstandig een zaak beginnen.

Welke vaardigheden zijn er belangrijk binnen het advocatuur?

Buiten de grote hoeveelheden kennis waar je over moet beschikken, moeten advocaten ook over bepaalde vaardigheden beschikken die in de praktijk moeten worden aangeleerd. Hoe vertel je bijvoorbeeld een ondernemer dat hij alles kwijt is geraakt en failliet is verklaard? Hoe laat je iemand meewerken die er alles aan doet om dat juist niet te doen? Hoe ga je om met een nieuwe cliënt? Zo zijn er nog veel voorbeelden te benoemen, je bent behalve advocaat ook een soort psycholoog, een coach en een bemiddelaar.