De groei van online kopen

Mensen kopen nog steeds heel veel via het internet, Nederland behoort zelfs tot de top 5 landen in Europa op dit gebied. Hoewel het percentage van de totale groei wat afneemt, is het nog redelijk veel. in 2018 was de totale omzet 17,8% hoger dan het jaar daarvoor, in 2017 was dat 19,9. Uit onderzoek is gebleken dat 79% van de mensen van 16 tot 75 jaar online winkelen. Ook het aantal 65-plussers die online winkelt neemt toe, in 2012 deed 25% dit terwijl het in 2018 al 45% is.

Wat wordt er het meeste aangeschaft?

Het meeste wat Nederlanders online kopen is al jarenlang kleding en sportartikelen. Omdat de veiligheid van het online bestellen ook steeds beter wordt, betaalt men gemakkelijker hogere bedragen. Zo is de laatste jaren het gemiddeld besteed bedrag al met €100 gestegen. Hierdoor wordt er ook steeds makkelijker kleding aangeschaft bij duurdere webshops zoals die van La Boule. Ook reizen en kaarten voor evenementen zijn nog steeds heel populair, dit is wel heel nadelig voor reisbureaus.

Online boodschappen doen

Steeds meer mensen kopen hun boodschappen online bij bezorgdiensten zoals die van de Albert Heijn, voor een klein meerbedrag worden alle boodschappen thuis bezorgd. Het verenigd Koninkrijk stond jarenlang alleen aan kop op dit gebied, maar Nederland heeft ook een flinke groei doorgemaakt. Waar 10% van de mensen in 2013 hun boodschappen online bestelde, deed 29% dat in 2017. Deze groei zal de komende jaren blijven toenemen, ook het aantal bedrijven in deze branche is de laatste jaren toegenomen. Zo zijn er al meerdere bedrijven die met een busjes rondrijden puur om de boodschappen bij de mensen te bezorgen.

Veiligheid van betalen is heel belangrijk

Als je al je producten bij elkaar hebt gezocht wordt het tijd om te gaan betalen, er komen steeds meer betaalmethodes bij. Het is belangrijk dat deze methodes veilig zijn, je wilt natuurlijk niet dat een vreemde het geld krijgt of erger, toegang krijgt tot je rekening(en).

Het gaat ook steeds gemakkelijker, waar je vroeger bij internet bankieren vaak een apparaatje moest gebruiken waar je een bepaalde code moest invullen of een QR code moest scannen, heb je nu ook de mogelijkheid om alleen een wachtwoord in te vullen en de klus is geklaard. IDEAL is in Nederland veruit de populairste methode om online betalingen te doen, in principe is iDEAL net zo belangrijk als het internetbankieren van pak hem beet de Rabobank. Het grootste nadeel van iDEAL is dat alle aankopen vooraf volledig betaald moeten worden, ook zijn ze niet verzekerd. Andere populaire manieren zijn PayPal en het betalen via een creditcard.

Online (ver)huur

Ook online huren en verhuren wordt steeds populairder. Vroeger moest je om bijvoorbeeld een voertuig te huren naar een bedrijf toe. Tegenwoordig zijn zaken als auto’s en zelfs campers eenvoudig online te huren.