De fabels over elektrische fietsen

Elektrische fietsen hebben heel wat voordelen. Ze hadden in het begin een wat suffig imago, maar dat is nu wel anders. De elektrische fiets moet alleen nog afrekenen met wat laatste fabels en dat gaat in dit artikel gebeuren. Ben jij benieuwd naar de fabels over elektrische fietsen? Lees dan snel verder!

De elektrische fiets is voor oudere mensen

Als iemand ooit nog tegen je zegt dat elektrische fietsen alleen voor ouderen zijn, mag je hem of haar uitlachen. Er zijn vorig jaar meer elektrische fietsen bij Carl Veeke Tweewielers verkocht dan normale stadsfietsen. Nu zijn er aardig wat mensen in Nederland die op leeftijd zijn, maar het zijn er niet genoeg dat zij alleen voor deze enorme groei hebben kunnen zorgen in de verkoop van elektrische fietsen. Dat is voldoende bewijs om de conclusie te trekken dat ook jong volwassenen en jongeren een e-bike aanschaffen en erop rijden. Overigens heeft de term ‘e-bike’ waarschijnlijk ook bijgedragen aan de groei in populariteit onder de jongere doelgroep. Dit klinkt toch iets meer van nu dan ‘elektrische fiets’.

E-bikes zijn heel duur

Een elektrische fiets is niet de meest goedkope fiets die er is, maar ze zijn ook zeker niet onbetaalbaar. Omdat de populariteit en daarmee ook het aanbod toeneemt, zie je dat dit de prijs naar beneden haalt. Dit zorgt natuurlijk wel weer voor een kwaliteitsverschil. Je kunt misschien een redelijk goedkope e-bike van een onbekend merk vinden, maar zodra er dan een onderdeel kapot gaat, heb je niet altijd recht op garantie. Het is daarom slimmer om te gaan voor een fiets met betrouwbare merkonderdelen. Soms is iets meer uitgeven dus wel aan te raden, omdat dit uiteindelijk een betere investering is voor de langere termijn. Wanneer het kopen van een elektrische fiets in één keer toch te duur voor jou is, kun je er ook voor kiezen om je e-bike te gaan leasen!

Slecht voor je gezondheid

Elektrisch fietsen is niet slecht voor je gezondheid. Sterker nog, er zijn veel dingen te verzinnen die ondersteunen dat elektrisch fietsen juist gezonder is! E-bikers rijden bijvoorbeeld vaak verder, fietsen langer en stappen vaker op de fiets dan mensen die een ‘normale fiets’ hebben. Daarnaast zijn er mensen die de auto vaak laten staan en ervoor kiezen om met de elektrische fiets te gaan. De gezondheidswinst die je dan hebt, is dus overduidelijk. Daar komt nog weg bovenop dat je natuurlijk allerlei vormen van trapondersteuning hebt. Je kunt zelf bepalen in hoeverre je jezelf nog inspant, maar meer inspanning is niet altijd per definitie goed. Voor sommige mensen is een heuvel op fietsen met tegenwind bijvoorbeeld een heftige belasting voor de gewrichten.