Breda: een horecastad

Het mooie Breda, de parel van het zuiden, trekt allerlei mensen van oud tot jong aan. Of je nou in deze plaats woont, of er graag dagjes naartoe gaat, één ding staat vast: je kunt er altijd wel een charmant restaurant of cafeetje vinden.

Het groeiende aantal horecagelegenheden

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Breda sinds 2013 een gestage groei merkbaar is als het gaat om het aantal horecazaken. Vanaf 1 januari 2019 staan er 564 horecazaken geregistreerd. Een groei van 118 horecagelegenheden vanaf 2013. Op 1 januari 2018 waren er 537 zaken bekend bij de KvK. Wat er zoal is bijgekomen? Er is een gestage groei merkbaar van eetgelegenheden. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook cafetaria’s en ijssalons. Wat opvalt is dat er met de groei ook een gevarieerder aanbod ontstaat. Zo zijn er meer eettentjes uit allerlei windstreken, zoals bijvoorbeeld een Pools en Thais restaurant. Elk restaurant serveert zijn eigen specialiteiten, draagt een imago uit, maar heeft ook te maken met praktische zaken als het huren van goed personeel en het verwerken van het afval. Achter elk restaurant is wel weer een rolcontainer in Breda te vinden. De gemeente hervormt dan ook de visie om de horeca te vernieuwen.

De horeca-omzet stijgt

De groei van de eettentjes en andere horecaplekken valt parallel aan de omzet die in de hele Nederlandse branche gemaakt wordt. De omzet neemt vanaf 2013 ieder kwartaal toe, volgens cijfers van het CBS. Voor heel 2018 ligt de groei van de omzet op 6,9 procent. Voornamelijk de fastfoodrestaurant draaien goed. Hun omzet stijgt met 3,2 procent het sterkst. Door deze mooie cijfers lijken meer en meer ondernemers zich te willen storten op de horeca. Het openen van een nieuw restaurant of café gebeurt steeds vaker. Het vinden van goed personeel kan echter een fikse klus zijn. 28 procent van de horecagelegenheden gaf in begin 2019 aan dat hun bedrijf belemmerd wordt door een tekort aan goede werkkrachten.

Open dat restaurant maar

Er wordt in Breda een verwachte huishoudensgroei van 9,6 procent ingeschat. De groei van de inwoners van Breda wordt vanaf nu tot en met 2050 geschat op 4 procent. Dit betekent dat de groei van de horecagelegenheden mooi samengaat met de stadsgroei en hierdoor staat er een gevarieerd horeca-aanbod klaar voor de inwoners van Breda en voor de toeristen en dagjesmensen. Hoe meer er te kiezen valt, hoe beter.