Alles over het beroep timmerman!

Iedereen heeft wel een idee van wat een timmerman is. Maar welke werkzaamheden voert hij/zij zoal uit? Enkel timmeren, of komt er meer bij kijken? We leggen het je uit in dit artikel!

 

De hoofdtaak

De hoofdtaak van een timmerman is meestal dingen maken van hout. Denk hierbij bijvoorbeeld aan raamkozijnen, deuren, trappen, daken, dakkapellen, kasten, tafels en stoelen. Sommige timmermannen zullen zich voornamelijk bezighouden met het bouwen en reparen van huizen, en andere timmermannen zullen weer gespecialiseerd zijn is het maken van bijvoorbeeld meubels. Niet alle timmermannen doen precies hetzelfde dus! Er bestaan immers ontzettend veel dingen van hout. Denk er dus wanneer je timmerman wilt worden over na welke soort specialisatie jou het leukste lijkt. Het dak op? Of toch liever in de werkplaats? 

 

Andere werkzaamheden

Bij het maken van dingen uit hout komt echter nog veel meer kijken dan je denkt. Zo moet je overweg kunnen met een zaag, gebruik je diverse houtbewerkingsmachines, moet je bouwtekeningen kunnen lezen, en nog veel meer. Timmerman zijn is dus een afwisselend beroep, en het is meer dan enkel wat spijkers in een plank slaan! 

 

Samenwerken

Als timmerman moet je goed kunnen samenwerken. Je werkt immers nooit alleen aan een klus! Zo zul je samen moeten werken met andere timmermannen, maar ook bijvoorbeeld met de opdrachtgever, metselaars en schilders! Deze voortdurende samenwerkingen geven een erg betrokken gevoel. Je staat allemaal voor elkaar klaar! 

 

Handig voor thuis

Timmerman zijn kent vele voordelen. Eén daarvan is dat het handig kan zijn voor thuis. Wanneer er iets kapot is of je iets wilt laten bouwen, hoef je nooit meer een klusjesman te bellen! Je fixt het gewoon zelf, wat een stuk goedkoper is! 

 

Opleiding tot timmerman

De werkzaamheden die we aan het begin van dit artikelen beschreven kan niet iedereen zomaar uitvoeren. Deze werkzaamheden zullen immers nauwkeurig uitgevoerd moeten worden, om slechte bouwwerken te voorkomen. Daarom is het verstandig om een kwalitatief goede opleiding timmerman te volgen! Zo kan iedereen leren om een volwaardig timmerman te worden, ook als je wat minder handig bent. Dit soort opleidingen kennen een mix van theorie en praktijk, en duren vaak maar een paar jaar!