Advies voor nieuwe ouders

Het krijgen van je eerste kind is iets prachtigs, maar het brengt ook een hoop stress en vragen met zich mee. Om een paar vragen en wat stress bij nieuwe ouders weg te nemen heb ik in deze blog enkele adviezen voor ze opgeschreven.

 

Krijg zoveel mogelijk slaap 

Als het ouderschap een grote ballon van vreugde is, dan is uitputting de speld die de ballon lek prikt. Je slaapsucces kan een stemming maken of breken. Het maakt dat je je alleen voelt, incompetent, gespannen en veroorzaakt ernstige ongelukken en ziekte. Probeer dus echt (hoe moeilijk het ook is) zo veel mogelijk slaap te pakken.

 

Accepteer alle hulp die je als nieuwe ouder kunt krijgen.

Nooit eerder in de geschiedenis werd van mama’s en papa’s verwacht dat ze helemaal alleen voor hun pasgeborenen zouden zorgen. We hadden altijd mama’s, tantes en oudere zussen die bij ons woonden om te helpen. En als beide ouders werken, staan ze nog meer onder druk. Dus, mijn advies voor nieuwe ouders? Aarzel niet om hulp te vragen of te betalen. Je hebt het nodig… en verdient het. Leun op je vrienden en familie, regel een baby oppas of misschien zelfs een au pair. Je krijgt meer slaap en geniet meer van je mooie groeiende familie.

 

Geniet ervan!

Het is bijna net zo vervelend geworden om te horen dat “de tijd zo snel gaat” als dat het is om te horen “slapen als de baby slaapt.” Maar het is waar! Als je hoofd in het verleden of in de toekomst vastzit, zul je het wonder missen dat het eerste levensjaar van je baby is. Hou haar vast en voel haar hartslag. Verlies jezelf in haar glimlach. Wees echt aanwezig als ze voor het eerst dada of mama zegt. Er zijn weinig of geen gelukkiger momenten in het leven. 

 

Kijk voor meer tips en adviezen op Mamatotaal.nl of Mannentotaal.be.