4 tips om gemakkelijker je eerste baan te vinden

Het is in deze tijd natuurlijk niet vanzelfsprekend om zomaar een baan te vinden of te krijgen. De arbeidsmarkt is momenteel behoorlijk ontregeld en de concurrentie onder werkzoekenden is groot. Hoe krijg jij nou die functie die je graag wilt hebben? Wij hebben voor jou onderzoek gedaan en hebben de meest belangrijke tips hier voor je op een rijtje gezet.

1. Bezoek verschillende bedrijven en loop stages

Ten eerste is het heel belangrijk om verschillende bedrijven te bezoeken. Dit kan namelijk de kans vergoten om een leuke, maar ook passende startersfunctie te vinden. Als je bij een bedrijf op bezoek bent, is het van groot belang dat je goed kijkt naar de bedrijfscultuur en veel vragen stelt. Hierdoor kan je erachter komen of het een goede match is en of dit wel echt is wat je zoekt. Vraag bijvoorbeeld wat het bedrijf voor jou kan betekenen en vertel aan hun wat jij voor hun kan betekenen. 

 

Ook is het belangrijk dat je stage gaat lopen. Door het lopen van een stage kan je goed meemaken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Zo kan je voor jezelf besluiten of je het leuk vindt en of je dat als eerste baan wilt hebben. Zo weet je zeker dat je de juiste baan vindt.

2. Netwerk opbouwen

Al gedurende een goede stageplaats leer je natuurlijk ook veel mensen kennen en bouw je een netwerk op. Het is heel belangrijk dat je respect en vertrouwen opbouwt en daarom al vroeg begint met het opzetten van een netwerk. ‘Maar waarom nu al?’, zullen de meeste van jullie waarschijnlijk denken. Uit ervaring weten we dat de starters die na hun studie pas beginnen met het opbouwen van hun netwerk, vaak te laat zijn. Je netwerk kan je nu al opbouwen door middel van verschillende baantjes, dus maak daar nu zeker gebruik van. Zit niet stil!

3. Bijzondere sollicitatie

Ten derde is het belangrijk om een bijzondere sollicitatie op te sturen. Denk hier bijvoorbeeld aan een video cv of maak je eigen website. Door er iets meer moeite in te stoppen, heb je de kans dat je snel opvalt. Dit wil je natuurlijk, want je wilt graag op gesprek komen om jezelf verder te verkopen. Iets wat ook heel erg kan helpen is een belletje voor dat je de sollicitatie opstuurt. Hierdoor kan je al wat informatie uitwisselen en heb je een voorsprong op de rest.

4. Vrijwilligerswerk

Als laatste is het heel belangrijk om een goede indruk achter te laten in je cv. Veel werkgevers kijken naar de ervaring en vinden het een pluspunt als jij vrijwilligerswerk hebt gedaan. Dit is voor hun namelijk belangrijk, omdat ze zo kunnen zien dat je niet hebt stilgezeten. Daaruit kunnen ze concluderen dat ze te maken hebben met iemand die houdt van hard werken en graag zijn of haar steentje bijdraagt aan de maatschappij.