Vier tips voor het draaien van nachtdiensten

Allerlei beroepen worden ook in de nacht uitgevoerd. Denk hierbij aan de zorg, vooral de ongeplande nachtzorg kan veel energie kosten, maar ook aan de medewerkers in de bloemenveiling, klantenservicepersoneel, politieagenten of magazijnmedewerkers. Tijdens het nachtwerk is het belangrijk dat je je fit genoeg voelt om het werk te verzetten. Hoe zorg je ervoor dat je optimaal aan het werk kunt gaan?

Bereid je voor op de nachtdiensten

Het is belangrijk om je enigszins voor te bereiden op de nachtdiensten al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Een powernap voor de dienst kan helpen, maar niet iedereen lukt het om dan in slaap te vallen omdat het tegen je natuurlijke slaapritme in gaat. In dat geval kan het helpen om er een rustige dag van te maken. Een boekje lezen of lunchen met een vriend of vriendin zijn rustige activiteiten waardoor je ’s nachts minder snel moe zult worden. Als je een paar uur gaat sporten die dag, zul je dat in de nacht in negatieve zin merken.

Lopen helpt

Na een rustige dag ga je op weg naar het werk. Je ritme is nog gebaseerd op een normaal dag- en nachtritme. Dit betekent kortom dat je in je eerste nachtdienst zult moeten vechten tegen de slaap. Op de momenten dat je je in het ergste gevecht bevindt, is het aan te raden om even te lopen. Dit kan buiten zijn, mocht dat kunnen, of binnen. Lopen naar de koffieautomaat of even naar de wc gaan kunnen al voldoende zijn. Je lichaam activeert zichzelf dan weer. 

Eten

Om je slaaptekort te compenseren, krijg je zin in zoetigheid of vet eten. Dit lijkt een heel goed idee, maar je kunt er extra vermoeid door raken. De suikerdip en de after dinner dip zijn dus niet aan te raden. In plaats van snackvoedsel is het beter om over te gaan op fruit, gekookte eieren en gekookte maaltijden zoals een klein bord pasta of rijst. De energie die je door het eten van deze maaltijden binnenkrijgt veroorzaakt een minder grote dip.

Slapen na je dienst

Dankzij het lopen en het voedsel heb je je eerst nachtdienst overleefd. Zaak is nu om goed te slapen zodat je tijdens je aankomende diensten minder moe bent. Belangrijk is dat de kamer donker is en je zo min mogelijk gestoord wordt door omgevingsgeluiden. Oordoppen of een slaapmasker kunnen hierbij helpen. Zo slaap je minstens zes uur door, maar wellicht ook wel acht uur zodat je ritme omgedraaid is. Als je nachtdiensten erop zitten, is het juist aan te raden om maar drie tot vier uur te slapen zodat je snel weer in het juiste slaapritme zit.