Waar je aan moet denken als je een restaurant begint

Je droom komt uit: je hebt een pand gevonden, een chef-kok, je bedrijf staat ingeschreven bij de KvK. Ja, jouw eigen restaurant is nu een feit. Naast goed eten, moet je echter aan meer elementen denken dan dat. Wat voor sfeer heeft je restaurant? Zitten je gasten op hun gemak? Heb je hier nog niet over nagedacht? Lees dan hieronder een aantal tips die je op weg helpen.

Zorg voor een fantastisch interieur

Om menig bezoeker thuis te laten voelen in jouw restaurant is het goed om lang stil te zijn bij het interieur. Wat voor stoelen kies je? Wat voor tafels? Of ga je toch voor een bankjes in plaats van stoelen? Overweeg de voor- en nadelen en maak een schema wat jij belangrijk vindt aan het interieur en wat jouw restaurant uit moet stralen. Eventueel kun je een moodboard maken zodat je op een visuele wijze kan laten zien wat de bedoeling is. Dit is vooral handig als je een professionele stylist inhuurt, zoals deze interieurstylist in Breda. Houd bij het kiezen van meubels er rekening mee dat je personeel makkelijk langs de tafels moet kunnen manoeuvreren. Ook als zij borden en dienbladen vasthebben, moet er makkelijk rondgelopen kunnen worden. Stoelpoten die ver uitsteken zijn bijvoorbeeld geen goed idee.

Het licht

Nu je hebt bedacht wat voor stijl het interieur moet worden, kun je denken aan het licht. Licht is belangrijk, omdat het tot op zekere hoogte de sfeer van het restaurant bepaald. Als je bijvoorbeeld alleen tl-verlichting ophangt, dan geeft dit een grilligere sfeer waardoor mensen sneller vertrekken uit het restaurant. Jij als restauranthouder wil je gasten liever langer laten drinken en eten. Zorg dan ook voor sfeerlicht die gezelligheid uitstralen, maar waarbij het eten op het bord goed zichtbaar is. Kaarsen op de tafels zetten kan uiteraard ook een goede zet zijn, aangezien dit onmiddellijk zorgt voor sfeer.

Wat voor muziek?

Een restaurant zonder muziek kan nogal een domper zijn, vooral als het restaurant nog niet helemaal vol zit met bezoekers. Muziek draaien is dus sowieso een goed idee, maar wat voor muziek dan? Zorg ervoor dat de sfeer die in je restaurant heerst uit wordt versterkt door de muziekkeuze. Heb je een hip restaurant? Zorg voor een up-beat muziekje op de achtergrond. Weet wel dat je bezoekers onbewust kauwen op de beat van de muziek. Dat betekent dat je bezoekers snel zullen klaar met hun maaltijd. Houd dus rekening met het tempo van de muziek en kies voor een muziekstijl die bij de stijl van het restaurant past.