Voor- en nadelen van geblindeerde ruiten

Al heel veel jaren zie je regelmatig auto’s rondrijden met allemaal of enkele geblindeerde ramen. Bij sommige automerken kan het voorkomen dat dit al standaard gebeurd, met meestal als doel het felle zonlicht buiten te houden. Voordat je ervoor kiest om sommige of alle ramen te blinderen, is het belangrijk om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

De voordelen van geblindeerde autoruiten

Het blinderen van je autoruiten heeft meerdere voordelen welke mensen vaak overhalen om het te doen. Deze voordelen zijn onder andere:

  • Geblindeerde ramen zorgen ervoor dat de warmte buiten je auto blijft. De folie die over de ramen wordt gespannen hebben meestal een UV-werende functie, als je auto de hele dag in de zon heeft gestaan zal de auto niet aanvoelen als een sauna. Hierdoor gebruik je ook minder gebruik van de airco wat waarmee je weer brandstofkosten bespaard. Ook zal je minder snel een zonnebril op hoeven te zetten, aangezien het felle zonlicht ook buiten blijft.
  • Gezonder voor de huid. Voor iemand die heel veel in de auto rijdt kunnen geblindeerde autoruiten ook helpen tegen eventuele verbranding van de zon.
  • Veel meer privacy. Dit is waarschijnlijk voor veel mensen de belangrijkste reden om de autoruiten te blinderen, zo heb je veel minder inkijk van buitenaf. Zeker voor mensen met een baby kan dit ook makkelijk zijn, vaak heb je als je op pad bent geen goede plek om de pamper van je baby te verwisselen of om je baby borstvoeding te geven, met geblindeerde ramen heb je hier geen last van. Ook zorgt het ervoor dat er waarschijnlijk minder snel ingebroken wordt in je auto, aangezien buitenstaanders niet of moeilijker kunnen zien wat je allemaal in je auto hebt liggen.
  • Langere levensduur van je interieur. Zonlicht zorgt er op ten duur voor dat de meeste materialen zullen verkleuren, zo ook hout, kunststof en leer. Met het buitenhouden van deze straling zal het interieur van je auto veel langer mooi blijven.

De nadelen

  • Ook al hebben geblindeerde ramen veel voordelen, een aantal nadelen hebben ze zeer zeker ook. De ruiten kunnen te donker worden. Hoe je het ook went of keert, je zicht naar buiten zal door geblindeerde ramen minder worden. Voor slechtzienden wordt dit dan ook niet aangeraden, zeker niet in het donker. Natuurlijk kan je er voor kiezen om lichtere tinten te gebruiken maar het is altijd aangeraden eerst een keer proef te rijden om uiteindelijk een keuze te maken. Houdt hierbij ook zeer zeker rekening met parkeren, omdat goed zicht hierbij belangrijk is.
  • Je zult waarschijnlijk vaker gestopt worden door de politie. Geblindeerde ruiten mogen maximaal een bepaalde tint hebben, bij een te donker getinte ruit kunnen boetes worden uitgedeeld. De politie let hier streng op, zij hebben een bepaald apparaatje wat de lichtdoorlaatbaarheid kan meten, als zij hierover twijfelen zul je gestopt worden. Let er ook op dat in het buitenland er vaak andere regels gelden, sommige landen zijn hier strenger in dan in Nederland.
  • De folie kan eraf vallen. Na een tijdje zal de folie gaan pellen, je kunt hiervoor natuurlijk gewoon terug gaan naar het bedrijf waardoor de folie is geplaatst. Houdt er wel rekening mee dat als de folie niet goed geplaatst is deze verwijderd moet worden, dit kan schade aanbrengen aan de autoruit. Als dit gebeurt moet je de autoruit repareren of vervangen.